Milyen innovációk támogatják a napenergia térnyerését a zöld átállásban?

A Solarplaza 2004 óta 46 országban 209 eseményt szervezett meg.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A Solarplaza tanácsadással, a kevésbé kiváltságos közösségek zöld átállásának támogatásával, valamint különböző események megszervezésével igyekszik elősegíteni a napenergia terjedésének használatát. 2004 óta a Solarplaza 209 eseményt tartott meg, 67 városban, 46 országban, 6 kontinensen. 2023 decemberében Budapesten is megszerveznek majd egy konferenciát. A legutóbbi események közé tartozott a Solarplaza Summit Nordics, amelynek keretében a szervezet kifejezetten az észak-európai fotovoltaikus piacon tevékenykedő vagy oda belépni készülő szereplők tömegét egyesítette. A konferencia piaci betekintést nyújtott a meghívott előadók révén, emellett a kapcsolatépítéshez is hozzájárult magán a rendezvényen, illetve az azt megelőző társeseményen. A Solarplaza konferenciái ugyan jellemzően más-más piacokra fókuszálnak, ám lényegében hasonló módon épülnek fel.

A skandináv fotovoltaikus piacok az elmúlt években meglepő növekedést tapasztaltak az élénk finanszírozási ökoszisztémának, a tapasztalt projektfejlesztőknek és független áramtermelőknek, valamint az olyan innovatív megoldásoknak köszönhetően, mint amilyen az energiatárolás. Emellett sok vállalat szívesen köt energiavásárlási szerződéseket (PPA), hogy növeljék ESG-szabványok szerinti követelményeiket, és hosszú távon stabil energiaárakat biztosítsanak, ellensúlyozva az áringadozás kockázatát.

A Solarplaza Summit Nordicsot 2023-ban szeptember 28-án tartották meg Dániában, a koppenhágai Marriott Hotelban. A rendezvényre kilátogatók a dániai, svédországi, finnországi és norvégiai napenergia-használat jövőjével, szakpolitikájával, projektfejlesztési trendjeivel, technológiai, üzemeltetési és karbantartási innovációival, PPA-térképével, illetve nagyszabású projektjeinek finanszírozási lehetőségeivel ismerkedhettek meg. A főrendezvényt egy nappal korábban egy kifejezetten networking célú esemény előzte meg.

A több mint 20 partner és előadó bevonásával, teltházzal, több mint 200 vendég részvételével zajló konferencia négy fő téma (piac, technológia, PPA-k, nagyszabású projektek) köré szerveződött. A konferencián a korábbi Solarplaza Summit Nordics események jól ismert vendégeivel, így Mark Augustenborg Ødummal, a Better Energy befektetési igazgatójával is lehetett találkozni. Nicola Kopij Zanin, a Solarplaza Consultancy ügyvezető igazgatójának és Alyce Forbes, a Solarplaza marketingigazgatójának nyitóbeszéde után a közönség először a tágabb értelemben vett Skandinávia fotovoltaikus piacába kapott betekintést egy prezentáció és egy kerekasztal-beszélgetés révén.

A szakaszt követő kapcsolatépítő szünet után a technológiai innovációk következtek, a résztvevők itt választhattak: az egyik helyszínen három prezentáció, a másikon két prezentáció és egy kerekasztal-beszélgetés révén hallgathatták meg a meghívott előadókat. A konferencián egyébként nemcsak szigorúan Skandinávia specifikus szakemberek szólaltak fel, Alexander Esser például az Aurora Energy Research skandináviai és baltikumi egységét vezeti. A technológiai sessiont újabb szünet, majd a PPA-kkal foglalkozó szekció követte. A körben többek között az Our New Energyt, Európa legnagyobb PPA-tanácsadóját képviselő Mikkel Kring is beszélt – a cég egyébként a Solarplaza legfontosabb partnerei közé tartozik.

A PPA-s kört követően újabb networking lehetőség jött, majd elérkezett az utolsó felvonás, amelynek keretében Benedikt Ortmann, a BayWa r.e. globális napenergia-projektjeinek igazgatója mutatta be a nagyszabású észak-európai beruházásokat, az ismertetett projektek agrofotovoltaikus és lebegő napelemes telepítések voltak. Végezetül a záróbeszédek után egy utolsó kapcsolatépítő lehetőség is kínálkozott.

A Solarplaza következő rendezvénye október 17-18-án lesz Frankfurtban, az éves rendezvény a legnagyobb európai konferencia, amelyen a napenergia eszközmenedzsmentjének technológiai és pénzügyi fejlesztési vetületével foglalkoznak. A magyarországi érdeklődőknek sem kell sokat várniuk, hiszen 2023. december 6-án Budapesten szervez rendezvényt a Solarplaza, amely ezúttal kifejezetten a magyar piacra fog fókuszálni.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.