Minden harmadik ártalmas az egészségre a németországi Rajna-Pfalz tartományban vizsgált, ehető folyami halak közül.
Mérgező dioxin- és PCB(poliklórozott bifenilek)-tartalmuk ugyanis meghaladja az Európa Unió által megállapított határértéket.
2006 és 2010 között 63 mintavételezés történt összesen 480 hal kifogásával – közölte a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de). Huszonhárom vizsgálatnál az értékek magasnak bizonyultak, a környezetvédelmi minisztérium ennek fényében csökkentette a fogyasztásra javasolt halak mennyiségére vonatkozó ajánlását.
Jelenleg legfeljebb havonta egyszer ajánlott 200 grammnyi rajnai halat fogyasztani. Korábban nem jelentett veszélyt, ha valaki havonta akár négy-öt alkalommal is evett belőlük, akár nagyobb adagban is.
A Rajnában és mellékfolyóiban élő halak méregtartalmát rendszeresen ellenőrzik. A részben nehezen lebomló anyagok leülepednek a vizek alján, ahonnét a halak felszedik őket. Általában az idősebb és ezáltal testesebb, valamint a zsírdús halak terheltsége a legnagyobb.
A németországi angolna fogyasztását 2006 óta nem ajánlják dioxintartalma miatt.