Mínusz 21 fokra ébredt pénteken Nagy-Britannia, újabb havazás, gázkorlátozások

Évtizedek óta nem mért, mínusz 21 fokos fagyra ébredt pénteken Nagy-Britannia. A rendkívüli hidegben most már korlátozni kell a földgázellátást.

A légi közlekedés továbbra is akadozik, és ismét töröltek budapesti járatot a brit fővárosból. A brit meteorológia péntek reggeli adatai szerint a hőmérsékleti mélypont mínusz 21,6 fok volt az északnyugati országrészben, de délen is mínusz 10-15 fokos hajnali fagyokat mértek.    A National Grid, a nagybani országos energiaelosztó cég péntektől leállította a földgázszállítást több olyan iparvállalatnak és erőműnek, amelyek más forrásból, például szénből is fedezni tudják energiaigényüket.

A feszes földgázellátási helyzetet súlyosbította, hogy műszaki hiba miatt egy időre leállt a Norvégiából érkező földgázimport, de ezt péntekre helyreállították.    Országszerte 25 ezer lakásban azonban már szerda óta nincs áramszolgáltatás, főleg a jég súlya alatt leszakadt vezetékek miatt.    Nagy-Britannia jelentős részét vastag – helyenként félméteres – hótakaró borítja, és Kelet-Angliában pénteken ismét havazás kezdődött.     A légi közlekedésben változatlanul fennakadások voltak, amelyek megint érintettek budapesti járatot.

A Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér közül háromra – Heathrow, Gatwick, Luton – közlekednek járatok Ferihegyről.    A Heathrow – a legnagyobb brit repülőtér – járatinformációja szerint a British Airways három pénteki budapesti járata közül a délelőtti első beérkezőt törölték. Ennek oka az, hogy ez a járat minden nap késő este érkezik Heathrow-ról Ferihegyre, és reggelente indul vissza, ám a járat csütörtök este nem indult el Londonból.    Az elmúlt napokban a Malév és az easyJet London és Budapest közötti járatait is érintették a pályák jegesedése miatti törlések.    Mindegyik nagy londoni repülőtér kéri az utasokat, hogy  minden esetben ellenőrizzék: indul-e járatuk.    Változatlanul korlátozott menetrenddel közlekednek a Londont Brüsszellel és Párizzsal, valamint több köztes célállomással összekötő, óránként 300 kilométeres sebességgel haladó Eurostar szuperexpresszek, amelyek egyike csütörtökön elromlott a Csatorna-alagútban, és műszaki mentőszerelvénnyel kellett kivontatni.

A futurisztikus formatervezésű szupervonatok már korábban is érzékenynek bizonyultak a nagy hidegre: karácsony előtt egyszerre több szerelvény is hosszú órákra az alagútban rekedt, összesen kétezer utassal.    Országszerte továbbra is mintegy tízezer iskolában szünetel a tanítás, és számos településen élelmiszer-ellátási gondok támadtak a behavazott utak miatt.    A meteorológia szerint egyelőre nem is látni a december közepe óta tartó kemény tél végét, amelyhez foghatót Nagy-Britannia fél évszázada nem élt át.

Ajánlott tartalom

Fát ültettek a ferencvárosi labdarúgók a Budakeszi Vadasparkban

Környezetvédelmi akció keretében fa- és cserjeültetésen vettek részt csütörtökön a Ferencváros labdarúgói - Botka Endre, Dibusz Dénes és Varga Barnabás -, a klub utánpótláskorú játékosai, illetve a kezdeményező cég több képviselője a Budakeszi Vadasparkban.