Műanyagkrakkoló épült Százhalombattán

Európai uniós támogatással, évi ezer tonna kapacitású műanyaghulladék-krakkoló kísérleti üzem készült el Százhalombattán – közölte a Terszol Környezetvédelmi és Építőipari Zrt. pénteken az MTI-vel.

A beruházás 513 millió forintba került, ebből 348 millió forint volt az uniós támogatás. A támogatást a Terszol közösen nyerte el a Mollal, a Pannon Egyetemmel, a VRIC Veszprémi Regionális Innovációs Centrum Nonprofit Kft.-vel, valamint a Közép-Pannon Nonprofit Kft.-vel. Az üzem minimálisra csökkenti a nagy energiatartalmú poliolefin hulladékok által okozott környezeti terhelést, sőt egyes részterületeken hulladékmentessé teszi az újrahasznosítást. Így a hulladék értékesíthető termékké alakítható, ezáltal a lerakók élettartama jelentősen növelhető. Emellett a nagy anyagigényű termék-gyártásokhoz értékes – a jelenleginél lényegesen olcsóbb – másodnyersanyagokat biztosít. A kísérleti mintaüzem – amely Százhalombattán, a Mol telephelyén  áll – működése során olyan tapasztalatok szerezhetők, amelyekkel egy évi 10 ezer tonnás kapacitású üzem is felépíthető lesz.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.