Műholdfelvételeken az emberiség lábnyoma Bécsben

Egyszerre lenyűgöző és elgondolkodtató a Bécsi Természettudományi Múzeum legújabb időszaki kiállítása, amely műholdfelvételeken mutatja meg az emberi tevékenység nyomait a Földön. Nézze meg, hogyan néz ki az űrből a világ legnagyobb gyémántbányája, Velence lagúnái vagy a Szahara eltűnő oázisai.

Négy műhold készítette a Bécsi Természettudományi Múzeum (Naturhistorisches Museum Wien) legújabb kiállítása, a „Human Footprint. Menschliches Handeln im Satellitenbild” képeit, amelyek 480-680 kilométeres magasságból mutatják meg bolygónk jól ismert és keveset látott csücskeit New Yorktól az Arktisz jég borította, távoli pontjaiig.

„Nem az ember, hanem a környezetét átalakító tevékenységének az eredménye válik láthatóvá a képeken. A környezetünk ismeretlen és lenyűgöző részleteire vetett pillantás jól mutatja az emberiség szerepét a Föld nevű ökoszisztémában és azt is, mennyire fontos, hogy gondosan bánjunk a minket körülvevő környezettel” – mondja a múzeum főigazgatója, Christian Köberl, aki a látogatókra bízza az időnként ugyancsak drasztikus beavatkozások megítélését. A bemutatott ötvenhat felvételen ugyanis egyaránt láthatók a Chilében és Botswanában zajló bányászat okozta begyógyíthatatlan sebek a Föld felszínén, a homoksivatagban elsüllyedő oázisok, Velence lagúnái, menekülttáborok és a világ legmagasabb épülete.

Az „Eyes On – Monat der Fotografie” fotófesztivál keretében megvalósuló, 2015. március 8-ig látható kiállítás célja egyrészt, hogy megmutassa a műholdfelvételek művészi oldalát, másrészt pedig, hogy dokumentálja, mit is művel az emberiség a környezetével. A tárlat érdekessége, hogy a kiállított képek 240 és 1.500 euró közötti összegért meg is vásárolhatók.

-

-

-

-

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.