Munkára kész a legnagyobb naperőmű

Kiállta az első próbákat a kaliforniai Mojave sivatagban épülő, a világ legnagyobb naphőerőművének tervezett Ivanpah névre “keresztelt” hatalmas létesítmény

A beüzemelési próbák paraméterei feltétlenül azt bizonyítják ugyanis, hogy az erőmű hamarosan munkára kész. A 377 MW-os Ivanpah erőmű (a cleantechnika.com portál információja) mindhárom egysége remekül vizsgázott. Bizonyságul álljanak itt a sajtóban közzétett alábbi adatok: Gyakorlatilag 90 százalékos készültségű az első egység, 80 százalékos a második egység készültségi foka, míg a harmadiké 70 százalékos. Ha a további munkálatok a tervezett ütemben zajlanak, akkor az egész létesítmény iparszerű működése még ebben az esztendőben teljessé válik. (Az építkezés rendkívüli tempóját jellemzi, hogy az erőmű alapkövét 2010 októberében tették le.)

További képet adva a létesítményről, fontos megjegyezni, hogy összesen 170 ezer (a szaksajtó tudni véli, akár 300 ezer is lehet!) tükör adja át a nap hőjét az erőmű három hőtornyának. A közeljövőben tükrök további ezreivel növelik meg, fokozzák a tornyok hevítését. A gőzturbina-rendszer tökéletes működésének figyelemmel kísérése, üzemi próbája is erre az időszakra tehető. Talán sokak számra nem ismeretes, hogy működik már a Mojave sivatagban a most épülő erőműhöz hasonló létesítmény, amely a SEGS nevet viseli, ám ennek teljesítőképessége, a 354 MW-os “tudásával” elmarad a hamarosan üzembe helyezett, a világ legnagyobb naphőerőművének számító, Ivanpah erőműtől.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.