Napelemes játszótér Rómában

Felavatták Róma Torpignattara kerületében az Örök Város első olyan játszóterét, amelyeknek a játszóeszközökre szerelt napelemeken keresztül szolgáltatják a megvilágításukhoz szükséges energiát.

A napelemek által termelt energiát akkumulátorban tárolják, majd amikor sötétedik, egy automatikus szenzor aktiválja a lámpákat, amelyek megvilágítják a játszóeszközöket, biztonságosabbá téve azokat. A napelemes játszótér nemcsak a gyermekeket védi, hanem az éjszakai világosság talán elveszi a kedvét a vandáloknak is. (Aiolus News) A játszótér része annak a kétmillió eurós költségvetésű tervnek, amelyet Róma megye indított el a terület zöldövezeteinek átalakítására. 2012 végén 50 további hasonló játszóteret hoznak létre. A megyei elnök szerint nem igazság, hogy a válság idején mindig a leggyengébbek húzzák a rövidebbet, mint például a gyerekek. Torpignattara valamikor Róma egyik legszegényebb körzete volt, igazi gyökere az olasz neorealista filmművészetnek. Itt fedezte fel annak idején Pier Paolo Pasolini kedvenc színészét, Franco Cittit és itt is forgatták 1961-ben az ő főszereplésével A csóró című alkotást.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.