Napelemgyár okozott természeti katasztrófát

Erőszakos tüntetések robbantak ki egy kelet-kínai városban a helyi napelemgyártó vállalat környezetszennyezése miatt – jelentette a hét végén a Hszinhua hírügynökség.

A helyi hatóságok közlése szerint a Csöcsiang (Zhejiang) tartománybeli Hunghsziao (Hongxiao) falu több mint ötszáz lakosa három napja kezdett tüntetni Hajning (Haining) városában, a napelemgyártó vállalatnál, magyarázatot követelve a környezetszennyezésre, amely halpusztulást okozott egy folyóban. A tüntetők a vállalat számlájára írják 31 folyóparti lakos rákos megbetegedését. Az üzem egy hongkongi cégnek a leányvállalata. A helyi hatóságok szerint a hét végére erőszakossá váltak a tüntetések: egyes tiltakozók behatoltak a cég területére, megrongálták a vállalat irodáit, és felborítottak nyolc gépkocsit. Károk keletkeztek négy rendőrautóban is. A helyi hatóságok arra kérték a vállalatot, hogy függessze fel a termelést. Az utóbbi években egyre gyakrabban fordultak elő Kína-szerte tüntetések a környezetszennyezés miatt. Augusztusban egy vegyipari gyárat zártak be Talien (Dalien) városában az ottani lakosság tiltakozása miatt.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.