Napenergiával a tanítási szünet ellen

Napkollektor építésére pályázik a szigetközi Hédervár; Juhász József polgármester közlése szerint el akarják kerülni, hogy az év eleji esethez hasonlóan szénszünetet kelljen tartaniuk.

Összesen mintegy 15 millió forintra pályáztak; ebből az óvoda tetejére vízmelegítő napkollektort, az iskolára annak teljes energiaigényét fedező napelemet építtetnének. Mindezzel jelentősen csökkentenék kiadásaikat – mondta. A településvezető február elején beszélt arról az MTI-nek, hogy a fűtéshez használt gáz magas ára miatt egyhetes szénszünetet – a hivatalos megjelölés szerint síszünetet – tartanak a hédervári általános iskolában, valamint annak lipóti és mecséri tagintézményeiben. Mint elmondta: a százezer forintos nagyságrendű megtakarítás mellett az is céljuk, hogy felhívják a figyelmet arra, hathatós kormányzati támogatás nélkül az önkormányzatok nem tudnak átállni alternatív energiaforrások felhasználására. Hozzátette, ők márciusban kívánnak pályázni, hogy a gáz helyett más anyaggal fűthessék intézményeiket. (Kisebb csapással is felér a magyar napelemes iparágnak a Megújuló Támogatási Rendszer bevezetésének újabb elhalasztása a MANAP Iparági Egyesület szerint.)

 
A településvezető akkor azt is megemlítette: szintén százezer forintos nagyságrendben csökkenti kiadásaikat, hogy január elejétől február közepéig péntekenként zárva tartanak az önkormányzat hivatalai; a munkatársak az interneten keresztül intézik az ügyeket, a papírmunkát pedig hazaviszik. A polgármester most megjegyezte: minden valószínűség szerint sikerül elkerülniük, hogy idén ismét “szénszünetre” kényszerüljenek. Ahogy egyre inkább tömegtermékké válnak, fokozatosan csökken a szolár-panelek és -cellák árszintje. A napenergiai berendezések ára 2010 óta 70 százalékkal csökkent, a szélturbináké 2009 óta 20 százalékkal, tanusítja a Bloomberg New Energy felmérése. (A lehető legolcsóbb és leginkább környezetbarát módon visz fényt a sötét helyiségekbe ez a PET palackból készített “villanykörte”.)

 
A szoláripar több oldalról szorításban van: sok országban is meghúzták az állami támogatások, kevesebb az új megrendelés, és a túltermelés miatt nagy készletek halmozódtak fel, ezeken alighanem akciókkal, kezdvezményes áron lesznek képesek túladni. A nagy gyártók még mindig nyereségesek, de kisebb profitra tudnak szert tenni, mint gondolták. Az amerikai Solyndra csődje is részben annak tudható be, hogy az átlagpolgárok nem váltottak ki boom-ot a szolárpanel-vásárlásaikkal. Tavaly attól volt hangos a gazdasági sajtó Amerikában, hogy Kína elviszi a zöld bizniszt az amerikai nehézipartól, ám a kínai Suntech, a világ piacvezető szolárcella-gyártója a vártnál is nagyobb veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni esedékes negyedévi eredményként. A nyugati cégek eközben hadakoznak a kínai versenytársakkal, hogy vámtarifa illesse az Ázsiából behozott napenergiai termékeket.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.