Napenergiával ellátott katonák

A XXI. századi katonák felszerelése rendkívül nehéz. 45-70 kilós fegyverek, taktikai felszerelések, kommunikációs eszközök és katonai élelmiszeradag jár a kezdőknek, ezeken kívül még egy nehéz akkumulátort is cipelniük kell, hogy a szerkentyűiket ellássák energiával.

Azért, hogy kicsit könnyítsenek a katonák terhein, kutatók az Ausztráliai Nemzeti Egyetemről, Canberrából, kifejlesztettek viselhető napelemeket, amik 140 wattot tudnak termelni. Igor Skryabin, a projekt menedzser szerint, az elemeket viselheti a sisakján, az egyenruháján, és a hátizsákján is a katona. A Transform Solar építette őket Boiseben, Idaho államban. A katonai célok mellett a civilek is hasznosíthatnák ezeket a hordozható napelemeket, ha esetleg lemerül a telefonjuk és nincs a közelben töltő.

napelems katona

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.