Napkollektorok épülnek Tét környékén

Napkollektorokat szerelnek fel a téti kistérség több középületére, köztük iskolákra, sportöltözőkre, óvodai konyhákra 311 ezer eurós beruházás keretében, amelynek 85 százalékát európai uniós támogatás teszi ki.

A támogatást a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében nyerték el – mondta Kukorelli László, a kistérségi társulás elnöke, téti polgármester pénteken. A Győrhöz közeli kistérség a csallóközi Tőkési-ág kistérséggel közösen pályázott  energetikai korszerűsítésre, amelynek teljes költsége  709 ezer euró.  Ebből a csallóközi fejlesztésre mintegy 397 ezer euró, a  Győr megyeire 311 ezer euró jut.  A teljes  beruházási összegből az uniós forrás 600 ezer euró, 10 százalék az állami hozzájárulás, öt százalék pedig az önrész. A téti kistérségben nyolc település tizenegy létesítményében oldják meg a melegvízellátást és a fűtésrásegítést napkollektorokkal. Az év végén megkezdődhet a kivitelezés – mondta Regner Márta projektmenedzser. A kistérségi központban Téten jövőre bemutatóhelyet alakítanak ki , ahol a megújuló energiaforrások  környezetkímélő hatásáról, gazdasági és más előnyeiről tájékoztatják  a kisrégió lakóit. A csallóközi kistérség a megvalósításban előbbre tart, már több épületen működik a napkollektoros rendszer – mondta Marczell Zoltán  Kisudvarnok polgármestere. Kedvezőek a megtérülési idők is, van olyan létesítmény, ahol egy év alatt  megtérül a beruházás , de a legnagyobb megtérülési idő sem  hosszabb négy évnél.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.