Németh-Durkó Emilia nyerte el a Zöld Pénzügyi Tudományos Talentum Díjat

Zöld pénzügyi tudományos díjakat ítélt oda a Magyar Nemzeti Bank (MNB), az elismeréseket pénteken adták át a “Fenntarthatósági trendek és dilemmák a közgazdaságtudományban” című szakmai konferencián – közölte a jegybank az MTI-vel.

Németh-Durkó Emilia, a Corvinus Egyetem tanársegéde nyerte el az idei Zöld Pénzügyi Tudományos Talentum Díjat kiemelkedő kutatói munkájáért, interdiszciplináris tudományos szemléletmódjáért, illetve magas idézettséggel bíró kiváló publikációiért. A zöld pénzügyi tudományos kutatási kezdeményezés pályázat első helyezettjei Lippai-Makra Edit és Bodó Regina, a Szegedi Tudományegyetemen dolgozó kutatócsoport tagjai lettek “az Európai Unió Fenntartható Pénzügyek Akciótervének hatása a magyar bankok fenntarthatósági közzétételére” témájában kidolgozott kutatási tervükért.

A 2. helyezett a Pécsi Tudományegyetem ESG Pénzügyek kutatócsoportja lett, a hazai kkv-k ESG-tudásának, -tudatosságának fejlesztése témával. A 3. helyezést Dudás Fanni és kutatócsoportja nyerte el a környezeti lényegesség tényezőinek hatása a vállalati pénzügyi teljesítményre és hitelképességre témával. Különdíjat kapott Németh-Durkó Emilia, a bankok a zöld átállás szolgálatában témájú kutatási tervéért. Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021-ben alapította meg a díjakat a környezeti fenntarthatóság támogatásának ösztönzésére, a kiemelkedő zöld pénzügyi kutatási teljesítményt nyújtó magyar és külföldi szakemberek megbecsülésére, és hozta létre a Zöld pénzügyi tudományos kutatási kezdeményezést.

Az MNB talentum díját olyan 41 évnél fiatalabb magyar állampolgárságú szakember kaphatja, aki az elmúlt évek publikációs tevékenysége alapján kiemelkedő zöld pénzügyi kutatást végzett. A zöld pénzügyi kutatási kezdeményezésre pedig olyan kutatási tervvel lehetett nevezni, amely aktuális, a zöld pénzügyek területéhez kapcsolódó, tudományos igényességű kutatási programot fogalmaz meg.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.