Népi építészeti világkonferencia helyszíne lesz Veszprém augusztus végén

A népi építészet múltjával, jelenével és jövőjével foglalkozó konferencia helyszíne lesz Veszprém augusztus végén.

A rendezvényre a világ öt kontinenséről érkeznek szakemberek, akik egyebek mellett az energiatakarékosság és a népi építészet kortárs építészetre gyakorolt hatásával kapcsolatos kérdéseket vitatnak meg – tájékoztatta kedden az MTI-t a konferencia szervezője. Nagy Dénes, az MTA VEAB Népi Építészeti Munkabizottsága elnöke elmondta, hogy az augusztus 27-i budapesti megnyitót követően másnap a vendégek Veszprémbe utaznak és a konferencián kívül a vármegyét érintő népi építészeti szakmai úton is részt vesznek. A szervező felidézte: Magyarországon 1949-ben született a világon az elsők között olyan törvény, amely lehetővé tette, hogy ne csak egy vár vagy palota lehessen műemlék, hanem egy parasztház vagy istálló is. Ennek eredményeként hazánk igen gazdag népi műemlékekben.     

A népi építészet a kortárs építészet számára is fontos forrás lehet, ahogy mások mellett Kós Károly, illetve a magyar organikus iskola képviselői is bizonyították életművükkel – mutatott rá a szervező. A résztvevők augusztus 29-én szakmai körúton vesznek részt. Ellátogatnak a Balaton-felvidékre, megállnak Taliándörögdön, a Káli-medencében majd a Balaton-parton. Az út során a résztvevők olyan épületeket is megismerhetnek, amelyek a 2017-ben indult Népi Építészeti Program keretében újultak meg.     Augusztus 30-án a konferencia Veszprémben folytatódik, vendégelőadó lesz mások mellett Adrian Green, az 1952-ben Oxfordban alapított Vernacular Architecture Group elnöke, Elaine Jackson-Retondo Kaliforniából, az 1980-ben alapított Vernacular Architecture Forum elnöke, Howard Davis professzor az amerikai Oregon államból, alapító főszerkesztője a Forum lapjának és Nobuo Mishima építész-professzor, a Saga Egyetem alelnöke Japánból. A szakmai találkozóról tanulmánykötet születik angol nyelven. Az első hasonló nemzetközi népi építészeti fórumot 2012-ben tartották Budapesten, Veszprémben és Szentendrén. A jövőben háromévente szervezik meg a konferenciát.

Ajánlott tartalom

Az a feladatunk, hogy megőrizzük a Földet a jövő generációinak

Fontos, hogy a fenntarthatósággal foglalkozzunk, és létrejöjjön egy közös tudás, amely segíthet abban, hogy élhetővé tudjuk tenni a világot a jövőben is, és a gyermekeink és unokáink is élvezhessék a bolygó adottságait - hangsúlyozta ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó szerdán Szabadkán, ahol előadást tartott a Fenntarthatósági Témahét keretében.