NFM: a kormány hamarosan küldi Brüsszelbe a megújuló energia cselekvési tervet

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) megvizsgálja az Európai Bizottság megújuló energia ügyben Magyarországnak küldött levelében foglaltakat, majd határidőre megválaszolja azt, és hamarosan elküldi Brüsszelbe a Bizottság által hiányolt megújuló energai cselekvési tervet – közölte az NFM kedden az MTI érdeklődésére.

Az NFM tájékoztatása szerint a nemzeti Megújuló Cselekvési Terv véglegesítése jelenleg zajlik, az új kormány ugyanis a nemzeti érdekekkel összhangban szükségesnek tartotta a prioritások átstrukturálását, a nagyobb munkahely-teremtési potenciállal rendelkező kisebb, helyi megoldások irányába történő elmozdulást.
A Bizottságnak történő megküldés előtt szükséges az újraértékelt terv konzultációja a társadalmi partnerekkel, amelynek első fázisa – mintegy 25 civil és szakmai szervezet bevonásával – szeptember 17-én megtörtént. A kormány célja a lehető leghamarabb – de a kellő egyeztetések lefolytatása után – elküldeni a Bizottságnak Magyarország nemzeti Megújuló Cselekvési Tervét.
A kormánynak határozott szándéka továbbá teljesíteni 2020-ig az Európai Unió által előírt 13 százalékos megújuló részarányt – közölte az NFM.
Az MTI korábban hírt adott róla, hogy az Európai Bizottság figyelmeztető levelet intézett több uniós tagállamhoz, köztük Magyarországhoz, mert a meghosszabbított határidőre sem küldték meg Brüsszelbe a megújuló energiával kapcsolatos nemzeti cselekvési tervüket.

Az eredeti határidő június 30. volt, de ezt meghosszabbították szeptember 30-ig.
A programnak azt kell tartalmaznia, hogy Magyarország miként akarja elérni a számára 2020-ra előírt 13 százalékos megújuló energiaforrás arányt. A nemzeti fejlesztési minisztérium adatai szerint 2009-ben a megújulóenergia-felhasználás az összes energiafogyasztás 7,3 százaléka volt, szemben az egy évvel korábbi 5,9 százalékkal.
A hivatalos figyelmeztető levelet ezen a napon küldték meg az érintett magyar, szlovák, lengyel, észt és belga kormánynak. A lépés az úgynevezett uniós jogsértési eljárás első lépcsőjének számít. Ha a Bizottság nem kap megfelelő választ, a következő fázisban már az “indoklással ellátott véleményt” postázzák Brüsszelből a megszólított országba. Az ügy rendeződésének hiányában az Európai Bizottság akár az Európai Bírósághoz is fordulhat, mert a számszerűsített célkitűzések nem csupán politikai, hanem jogi erejű kötelezettségvállalások.

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.