NFM: átalakul a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer

A kormány 3,3 milliárd forintot ad a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság felállításához szükséges forrásbiztosítás érdekében, az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a társaság feladatáról és működéséről az MTI érdeklődésére közölte, hogy a hazai hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer a jelenleg működő formában nem alkalmas az európai uniós kötelezettségek teljesítésére, nem motivál a hasznosításban rejlő gazdasági lehetőségek kiaknázására, ezért indokolt azt átalakítani.

Az Országgyűlés jelenleg tárgyalja a kormánynak az ágazati törvény módosítását célzó javaslatát, és a törvénytervezetben foglalt megoldás alapelve egy egységes nonprofit közszolgáltatási rendszer létrehozása nullszaldós működéssel – emlékeztetnek a közleményben.

A NFM közölte: a kezdeményezés elfogadása esetén az állam a hulladékgazdálkodási feladatainak az elvégzésére koordináló szervezetet hoz létre.

A társaság tulajdonosi joggyakorlója és irányítója a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj megállapításáért felelős nemzeti fejlesztési miniszter lesz.

A tervek szerint a jövőben az állam alakítja ki a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás országos tervét, határozza meg a minimális hulladékgazdálkodási közszolgáltatási színvonalat területenként, a szolgáltatási díjakat, ellátja továbbá a központi koordinációs feladatokat, a díjbeszedést és a kintlévőségek kezelését – tájékoztatott a szaktárca.

A fejlesztési minisztérium hangsúlyozza: a javaslatban foglaltak alapján az önkormányzat továbbra is sértetlenül megtartja önrendelkezési jogait, végzi a hulladékgazdálkodással kapcsolatos önkormányzati feladatait.

Az új rendszerben négyoldalú jogviszony jöhet létre a lakos, az állam nevében eljáró koordináló szerv, az önkormányzat és a helyi közszolgáltató között.

A tervezett intézkedések célja a lakosság által fizetett közszolgáltatási díjakban elért rezsicsökkentési eredmények megőrzése, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás fenntartható működésének kialakítása, a hulladékok lerakással történő ártalmatlanításának lehető legnagyobb mértékű visszaszorítása, a házhoz menő elkülönített hulladékgyűjtési rendszer teljes körű működtetése, a háztartások számára egységes színvonalú szolgáltatás biztosítása, az ellátás biztonságának javítása.

A módosító javaslat az előterjesztés szerint teljes egészében 2016. április 1-jén léphet hatályba.

A parlamenti felhatalmazás birtokában a következő hónapokban létre kell hozni a koordináló szervezetet, és meg kell alkotni a működési kereteit rögzítő, rendeleti szintű jogszabályokat – tájékoztatott az NFM.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.