Nincs minden tetőre szupernapelem

Hiába akad valakinek legalább egymillió forintja egy alapszintű napelemes rendszerre, ha nem jó tájolású az ingatlana, vagy túl kicsi a hasznosítható tetőfelület. A még fejlesztés alatt álló napelemek a hősugárzást is hasznosítják, átlátszóak lesznek, és tisztítják önmagukat.

Kellő nagyságú, délkeletre, délre, délnyugatra tájolt tetőfelületre van szüksége annak, aki az ingatlana áramellátását kizárólag napelemekkel szeretné fedezni. Egy kilowattos teljesítményű napelemrendszer elhelyezésére körülbelül 8 négyzetméternyi felület szükséges, és egy átlagos családi ház ellátására nagyobb kapacitású rendszer kell. További feltétel, hogy a tető ne legyen laposabb 20 foknál, de dőlése ne is legyen meredekebb 40-nél. Fontos az is, hogy lehetőleg semmi se vessen árnyékot a tetőre. Ha ugyanis az elemek felületét 10 százalékban árnyékolják a fák, vagy akár egy villanyoszlop, akkor a rendszerbe kötött napelemek teljesítménye 30-50 százalékkal csökken. Az is szempont, hogy a legkisebb teljesítményű napelemes rendszerek ára is könnyen 1-1,2 millió forint fölé ugrik. Sokba kerülnek ugyanis a napelemek termelte egyenáramot átalakító inverterek, de van költségük a tartókonzoloknak, a csatlakozóknak, kábeleknek és a tervezésnek, kivitelezésnek is. Egy ilyen rendszerrel egy olyan ingatlan áramellátását lehet fedezni, amelyben körülbelül 7000 forint a havi villanyszámla.

Negyedével több kell a panelekből
Ha valaki napelemekben gondolkodik, érdemes előbb összeadnia az éves áramfogyasztását. Erre a szakemberek általában rászámolnak még 25 százaléknyi biztonsági tartalékot, mert a panelek nem mindig akkor termelnek, amikor szükség van rá. Az oda-vissza mérő villanyórán keresztül a szolgáltató átveszi a pluszban termelt áramot, majd a jelentős részét az ingatlan tulajdonosa borús napokon vagy éjjel ingyenesen felhasználhatja. (A tervező-kivitelező cégek rendszerint vállalják a speciális villanyóra engedélyeztetési és szerelési munkáit is.) Mennyi áramot termel egy óra alatt egy napelem? Ezt névleges csúcsteljesítményben, azaz kWp-ben (kilowatt-peak) adják meg a gyártók. Ez természetesen úgy érhető el, hogy az elemek az ideális szögben kapják a fényt, déli irányba tájolva. Teljesítmény szerint az 1 kWp-s rendszerektől kezdve a 10 kWp-sekig ajánlják családi házakra a napelemes rendszereket az épületgépész szakértők, de vannak 50 kWp-s rendszerek is. Egy 10 kWp-s rendszerrel egy 50 ezer forintos villanyszámlát produkáló ingatlan áramellátását lehet fedezni.

A jelenleg kapható napelemek között az áramtermelő kapacitásban nincs jelentős különbség. Az eltérések inkább a szerelési színvonalban és a tartósságban rejlenek. A legolcsóbb napelemtáblák darabját már 50-60 ezer forintért is meg lehet venni, a legdrágább változatok viszont 250-275 ezer forintba kerülnek. Ez utóbbiakra a huszonöt éves garancia a jellemző, míg az előbbiekre inkább az öt-tíz év. Mindez azért szempont, mert a napelem hosszú távú befektetés.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.