Ökofenntartható villamos hálózat Capri szigetének

Történelmi jelentőségű műszaki munkálatok kezdődtek a Nápolyi-öbölben. Capri szigetét első ízben kötik össze a szárazfölddel egy 30 kilométer hosszú, 150 kV-os tengeralatti elektromos kábelrendszerrel.

Az összekapcsolást a legnagyobb olasz áramelosztó cég, a Terna végzi az Insula (sziget) – terv keretében. A „kék szigetet” tiszta energiából származó elektromos árammal látják el. A Capri és a Campania tartománybeli Torre Annunziata között vezeték nem csupán biztonságossá teszi a sziget áramellátását, különösen a nyári időszakban, amikor turisták ezrei özönölnek a festői szépségű szigetre, hanem olcsóbb is lesz Capri áramszolgáltatása. Jelenleg ugyanis a sziget két településének villanyszámlái az országos átlag ötszörösét érik el. A vezeték kiépítését és az országos hálózatba való bekapcsolását a Terna mintegy 150 millió eurós költségvetésből valósítja meg, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.