Ökoszolgálat, egy szervezet, amely a pozitív üzenetekre koncentrál

A már 25 éve működő Ökoszolgálat Alapítvány Magyarország első lakossági környezeti tanácsadó irodája. Jelmondatuk pedig így hangzik: „Igazi világoszöldekként abban hiszünk, hogy elsősorban nem tiltakozással, tagadással, hanem pozitív alternatívák felmutatásával tudunk tenni. az oly szükséges környezettudatos nevelésért.”

Szabó Gyula, az Ökoszolgálat igazgatója szerint a zöld gondolkodást úgy lehet a legjobban közvetíteni, ha nem tiltást kommunikálnak, hanem azt mondják, hogy mennyi mindent lehetne tenni azért, hogy az egyénnek jobb legyen. Az Ökoszolgálat gyakorlati tudással segíti az embereket, valamint felvilágosításokat is adnak arról, hogy miért fontos a környezettudatos gondolkodás. Szabó Gyula azt mesélte, hogy az emberek többsége ki van éhezve arra, hogy harmonikusabban éljen együtt a környezettel, és minden ezzel kapcsolatos információt szívesen fogadnak, mert nem tudják hogyan tegyék meg az első lépéseket. A szervezet igazgatója rájött, hogy a praktikus tanácsokon kívül fontos, hogy megértsük a helyünket a világban, hogy az emberi tevékenységek hogyan befolyásolják a környezetet. Ha megértjük a pozíciónkat, akkor világosabbá válik, hogy mit tehetünk. Szabó Csaba szerint minden a fogyasztásban, azaz a túlfogyasztásban gyökerezik. Ez kapcsolódik a gyakorlati megoldások egyikéhez is, hiszen a háztartásban kevesebb energiát lehet fogyasztani, az erre adott alternatívákkal pedig kevesebbet kell költeni rezsire. Ez az emberek pénztárcájának is, és a környezet számára is kímélőbb.

Ha kíváncsiak az Ökoszolgálat tevékenységére, esetleg környezetkímélő tippekre, akkor nézzék meg június 17-én az Egyenlítő című műsort az OzoneNetwork tévén, melynek vendége Szabó Csaba, az Ökoszolgálat igazgatója lesz.

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.