Olajkatasztrófa – A BP piaci tőkeértéke 17 milliárd dollárral esett kedden

A Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa fő felelősének tekintett BP piaci tőkeértéke további 17 milliárd dollárral csökkent kedden, miután az árfolyama 13,10 százalékkal zuhant a londoni értéktőzsdén.

A cég eddig 990 millió dollárt költött katasztrófa-elhárítási műveletekre, a mélytengeri szivárgás csökkentését, illetve megszüntetését célzó kísérletekre, a víz alatt és a felszínen felgyülemlett szennyeződés eltakarítására, a partok védelmére, valamint a kártérítésekre.
Az olajvállalatnak eddig naponta 24 millió dollárjába került a katasztrófa. A cég átlagos napi profitja tavaly 45 millió dollár volt.
Az olaj az április 20-án történt robbanás óta folyik a tengerbe, amerikai kormányzati becslések szerint mintegy 20-44 millió gallon (76-167 millió liter) kőolaj szennyezi már a vizeket.

A BP részvényének az értéke több mint harmadával, mintegy 63 milliárd dollárral esett az olajkatasztrófa óta.
A hétfői tőzsdei szünnap miatt a londoni börze kedden tudott csak reagálni arra a hétvégi bejelentésre, hogy kudarccal végződött az olajtársaság hét közepén kezdett kísérlete az olajszivárgás elfojtására a Mexikói-öbölben.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.