Önkéntesek szelektálnak a Balaton Soundon

Hét nyári fesztivál csatlakozik idén az ÖKO-Pannon és a Zöldövezet Társulás szelektív hulladékgyűjtési rendszeréhez.

A látogatószámmal együtt várhatóan a hulladék mennyisége is nő, amelynek kezelése egyre gondosabb tervezést igényel, de a szervezők az infrastruktúra tökéletesítése mellett a fiatalok szemléletformálásra is odafigyelnek. A zöld fesztiválok nyári szezonját a magyarországi EU elnökséget búcsúztató VOLT nyitotta meg, az ÖKO-Pannon szelektív roadshow-jának következő állomása a Balaton Sound. A nyári fesztiválok évről-évre egyre több vendéget vonzanak, és ez a rendezvényeken keletkező hulladék mennyiségében is megmutatkozik. A szelektív hulladékgyűjtés megtervezése egy városnyi embert megmozgató fesztiválon nem egyszerű feladat, de nem is lehetetlen vállalkozás. Az ÖKO-Pannon a Zöldövezet Társulással együttműködve 6 éve koordinálja és bonyolítja a nyári zöld fesztiválok hulladékgazdálkodását, miközben szemléletformáló programokkal is igyekszik felhívni a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára.  Tavaly összesen 11,4 tonna szelektíven gyűjtött hulladék gyűlt össze a rendszerbe bekapcsolt fesztiválokon, ez a  mennyiség, az eddigi tendenciának megfelelően, várhatóan emelkedni fog.

 
A Gyereksziget, a VOLT, a Balaton Sound, a Hegyalja Fesztivál, a Sziget és a Szegedi Ifjúsági Napok közönsége idén is hozzájárulhat az EU célkitűzésének teljesüléséhez, mely 2012-re 60 százalékos hulladék-újrahasznosítási arányt ír elő. A szervezők az Önkéntesség Európai Évéhez kapcsolódva állásbörzéken és közösségi oldalakon toboroztak jelentkezőket a szelektív gyűjtésre. Minden fesztiválon 25 képzett szelektálót állítanak csatasorba: ők felelnek a szelektív gyűjtőzsákok cseréjéért, üzemeltetik a hulladékcsere pontot és a földön eldobott hulladékból kiválogatják a hasznosítható fajtákat. A szelektív gyűjtés rendszere évről-évre tökéletesedik, a hulladékválogatás ezúttal nem a fesztiválon felállított mobil rendszerben, hanem egy siófoki telephelyen történik. A visszagyűjtés a Balaton Soundon már a bejáratnál elkezdődik, a fesztiválra be nem vihető palackokat, üvegeket már a kapuknál szelektív gyűjtőbe lehet dobni. A rendezvény területén 14 gyűjtőszigeten lehet megszabadulni, a fém, papír és műanyag hulladéktól, a vendéglátóhelyek közelében 15 üveggyűjtő  működik.

 
A szervezők persze nemcsak az önkéntesekre, hanem a fesztivál minden látogatójára számítanak. Erőfeszítéseiket jelképes jutalommal honorálják: a Hulladékcsere pontokon beváltott műanyagpohárért, PET palackért és aludobozokért apró ajándék jár.  A jól működő infrastruktúra előnyei akkor használhatók ki a legteljesebben, ha a zöld fesztivál rendszerében a szemléletformálás is helyet kap. Az ÖKO-Pannon a Balaton Soundra is elhozta a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő roadshow-ját, hogy a játékos lelkű fesztiválozók a Tudás kereke, a Sajtfal és az Öko-kvíz állomásokon tesztelhessék tudásukat, ügyességüket. Az ÖKO-Pannon roadshow-ja az elmúlt 11 évben 530 helyszínen járt, és csaknem 200 ezer érdeklődőt ért el. Nyári turnéját a zöld fesztiválok érintésével folytatja tovább.

Ajánlott tartalom

Az öreg erdők szénmegkötése Európában sokkal nagyobb, mint korábban gondoltuk

A maga nemében első ilyen összeurópai tanulmány kiszámította, hogy Európa meglévő erdői akár évi 309 megatonna szén-dioxid megkötésére is képesek lehetnének 150 éven keresztül, ha ezeket az erdőket nem használnánk tovább, hagynánk azokat növekedni és visszavadulni. Ez az Európai Zöld Megállapodásban a LULUCF-ágazatban 2030-ra megcélzott CO2-csökkentéssel (310 Mt/ha) egyenértékű és nagyobb, mint a gazdálkodás alatt álló erdők jelenlegi elnyelésének mértéke Európában (289 Mt/ha).