Ötéves környezetvédelmi stratégia Sopronban

Ötéves környezetvédelmi stratégiát fogadott el csütörtökön a soproni önkormányzat, a korábban szakmai és több hetes társadalmi vita után véglegesített anyagot a testület egyhangúlag támogatta.

Sopron a magyar települések sorában különleges, egyedi helyet foglal el, mert vonzereje védelmének és fejlesztésének legfőbb eszköze a környezet védelme és a környezet minőségének javítása” – áll a mintegy négyszáz oldalas dokumentumban, amely a 2010-2015 közötti időszakra készült, 2025-2030-ig terjedő kitekintéssel.
A célok között első helyen egy, a lakosság széles rétegei által támogatott, így  jól védhető” városfejlődési jövőkép kialakítása áll, ezt követi a Sopron környezeti állapotát monitorozó rendszer és az interneten lekérhető adatbázisának adatbázis kialakítása áll.

Megjelenik az anyagban egy zöld elkötelezettségű – a teherforgalmat korlátozó, elkerülő utakat kialakító –  közlekedési reform” gondolata is, akárcsak egy proaktív energiapolitika igénye, vagy az a felvetés, hogy a környezettudatosság fejlesztésével a környezetvédelem ügyét a  ”soproni divat” szintjére emelni.
Sopron lakossága egészségi állapotának és a környezeti változások folyamatos figyelésére jöjjön létre egy helyi környezeti monitoring rendszer és egy ökológiai folyamatokat figyelő rendszer – ajánlja a városban székelő Nyugat-Magyarországi Egyetem munkatársai által kidolgozott stratégia, amelynek egyik felvetése szerint bérletidíj-kedvezménnyel és helyiadó-mentességgel támogathatná a város a környezetkímélő termékeket forgalmazó boltokat.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.