Padlószigetelés nem csak passzívházaknak

Bár az épületek energetikai jellemzőit meghatározó jogszabály nem teszi kötelezővé, a padlók hőszigetelése nemcsak a passzívházaknál ajánlott. Megfelelő minőségű és kellő vastagságban elhelyezett szigetelőanyagokkal csökkenthetjük az energiaveszteséget, és megelőzhetjük a penészedés kialakulását.

A talajjal érintkező szerkezetek hőszigetelését a hagyományos épületeknél gyakran elhagyják, de a passzívházaknál nem ritka a 25 cm vastag padlószigetelés sem. A 7/2006 TNM rendelet, mely az épületek energetikai jellemzőit határozza meg, nem tulajdonít ennek nagy jelentőséget. A jogszabály szerint az épület kerülete mentén 1,5 méter széles sávban szükséges a hőszigetelés, de ez részben, vagy egészben felkerülhet akár a lábazatra is.
„A külső határoló falak mentén sávban elhelyezett hőszigetelés nem jó megoldás” – mondta Kruchina Sándor, az Austrotherm szakértője. „Nem lehet a lakás közepén egy 6-10 cm mély medencét létrehozni, ezért vagy betonnal kell síkba hozni a felületet, vagy – ami szerencsésebb – az egész padlót kell szigetelni.”

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.