Palack sziget

Richart “Rishi” Sowa brit művész 1988-ban fogott hozzá furcsa tervének elkészítéséhez, melynek eredménye egy több mint 300 nm alapterületű mesterséges sziget lett, a Spiral Island, ami műanyag palackokon lebegett, a Karib-tengeren.

A PET palackokat hálóba tömörítve jött létre a vízfelszínen lebegő alap, melyre furnér és bambuszpadló került, az így elkészült szilárd fedélzetre pedig homokot és földet szórt, melybe növényeket ültetett. Az árnyékot mangrove fák adták, az illemhely komposztáló rendszerű volt, a szükséges energiát pedig napelemek termelték. A sziget önellátását konyhakert biztosította, nyilván a napi halászat mellett. Sajnos az egész sziget odaveszett a 2005-ös Emily hurrikán pusztításakor. Rishi nem adta fel, 2008-ra elkészült az új úszó birodalom, a Spiral Island II, vagy ahogy megálmodója nevezi, a Joyxee Island. Ennek alapterülete némileg nagyobb, de folyamatos bővítés alatt áll, és a növénytermesztés mellett már állattartásra is alkalmas, a tulajdonos kutyái és macskái mellett tyúkok is élnek itt. Az új sziget elkészítésében önkéntesek is részt vettek, és ezen már két ház, egy napelem hajtotta mesterséges vízesés és három apró strand is helyet kapott.

-

A túl nagyra bővülő tengeri alkalmatosságot 2011-ben Mexikó felségvizein helyezte el az alkotó, ám itt a hatóságok számonkérték rajta a tengeren szokásos felszerelések meglétét. Az ezek beszerzéséhez szükséges összeget Rishi az interneten kalapozta össze, rajongói közel 5000 dollárt gyűjtöttek össze neki. A mexikói Laguna Majax kikötőjében található ökohajót turisták is látogathatják.

A teljes cikk itt olvasható.

-

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.