Palagázért megy a harc Ukrajnában?

Donyeck megye Kijev által kinevezett új kormányzója és Donyeck polgármestere is az elnökválasztással egybekötött népszavazást javasolt Olekszandr Turcsinovnak május 25-re. Az ideiglenes elnök még nem nyilatkozott arról, hogy támogatná-e az ország föderalizálásáról szóló népszavazást, amit Moszkva egyértelműen támogat, az orosz ajkú kisebbség jogainak védelmére hivatkozva.

A Donyeck, Harkov és Luganszk megyét magába foglaló térség a 46 milliós ország legiparosodottabb régiója, ám az acélipar, és a hadiipar mellett sokkal fontosabb lehet az a Harkov és Donyeck megyében fekvő nyolcezer négyzetkilométer, amely becslések szerint 3600 milliárd köbméter palagázt rejthet – hívta fel a figyelmet a TSZN ukrán tévécsatorna.

A föld alatt rejlő kincs megfelelő kiaknázása révén Ukrajna akár az orosz földgáz importőre helyett gázexportőrré is válhatna, ami alapvetően befolyásolná az orosz-ukrán viszonyt, jóval nagyobb mozgásteret biztosítva Kijevnek Moszkvával szemben.

A Shell már kutakodhat

Hogy a palagázprojekt több, mint feltevés, azt jelzi, hogy Viktor Janukovics a kijevi ellenzéki tüntetések idején, néhány héttel elűzése előtt, idén januárban a holland kormányfővel együtt volt jelen Davosban annak a szerződésnek az aláírásánál, amelyet a Royal Dutch Shell és az ukrán Nadra Juzovka vállalat írt alá a mezők kitermelésének közös előkészítéséről. (Nem mellesleg árnyalva azt a Janukovics ellenzéke által kialakított képet, amely szerint az ukrán elnök Moszkvának játszaná át Ukrajnát.)

A Shell még 2012-ben nyerte el a közös kitermelés jogát, és azt Donyeck megye is támogatta, az aláírás mégis csaknem egy évet csúszott. A Kelet-Ukrajnában kialakult helyzet miatt azonban kérdés, hogy a kitermelés előkészítése egyáltalán elindulhat-e a következő hónapokban.

Ott forró, ahol sok a földgáz

A potenciális gázmező közepén fekszik Szlovjanszk, a szeparatisták egyik központja, amely az eslő helyszíne volt a kijevi erők által indított terrorelhárító akciónak is. A város továbbra is az önjelölt polgármester, Vjacseszlav Ponomarjov irányítása alatt áll, akinek utasítására a hétvégén lényegében túszul ejtették az EBESZ hét nemzetközi katonai megfigyelőjét.

Szintén a reménybeli palagázmezőn fekszik Konsztantyinovka település, amelynek rendőrségét hétfő reggel fegyveresek foglalták el, és körbevették a városháza épületét is.

Hétfőn életveszélyesen megsebesítették Harkov város polgármesterét is. Az ismeretlenek Gennagyij Kerneszt hátba lőtték. A politikus aktív támogatója volt Viktor Janukovics elűzött elnöknek. Az oroszbarát politikust jelenleg is operálják.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki a hatékony napelemes invertereket kereste

A Kínában Aiswei néven működő Solplanet más országokban, köztük Ausztrliáiában is jelen van.