Párizs-Tokió 2,5 óra alatt

A jövő hiperszonikus rakétarepülőgépe 2,5 óra alatt jutna el Párizsból Tokióba az EADS német hadiipari konszern tervei szerint, a Concorde-nál kétszer gyorsabb gép tervét a hétfőn kezdődött párizsi nemzetközi repülőshow-n mutatta be a nagyközönségnek.

A ZEHST (Zero Emission Hyper Sonic Transport) avagy az emissziómentes hiperszonikus közlekedési eszköz 2050-ben állhatna forgalomba és legfeljebb 50-100 utas befogadására lenne alkalmas. A grandiózus tervekből egyelőre egy 4 méter hosszú makettet láthatnak az érdeklődők. Az EADS szerint az első pilóta nélküli prototípus 2020-ra készülhetne el, de innentől számítva még további 30 év telhet el a mentetrend szerinti járatok indulásáig. A környezetbarát repülést úgy biztosítanák, hogy a felszállást segítő normál hajtóművek hínárból előállított bioüzemanyagot égetnének, majd a 32 kilométeres repülési magasságot elérve a gép hidrogénnel és oxigénnel működő tolósugár-hajtóműre váltana át. (Jelenleg a repülőgépek mintegy 10 kilométer magasan repülnek.)

“Ily módon nem szennyezel, már a sztratoszférában repülsz” – hangoztatta Jean Botti, az EADS főkonstruktőre. A ZEHTS fejlesztése japán cégekkel együttműködve olyan technológiákon alapul, amelyek már jelenleg is elérhetőek. A tervezők elsősorban abból az üzleti körből várják a leendő utasokat, amely korábban a legendás Concorde szuperszonikus repülő utasközönségét is alkotta. A London-New York 90 perces út ára 5 ezer font (másfél millió forint) körül alakulna.

concorde

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.