Passzívház irodába öntve

A brazil Sebrae vállalat egész épületkomplexumát újraterveztette a Gruposp építészeti csoporttal, hogy integrálja a legújabb passzívház-technológiákat.

 A tervezés figyelembe veszi az ország forró éghajlatát. Tágas külső tereket, füves, és vizes részeket helyeztek el, emellett az irodákat brise-soleil árnyékoló rendszerrel hűtik. A megszokott irodarendszert a feje tetejére állítva, a termeket körben, az épület oldalán helyezték el, így szabadon hagyva az épület közepét. Vertikális ablakaival és beton falaival kívülről meglehetősen egyszerűnek tűnik az épület. Azonban aki kicsit közelebb merészkedik, megcsodálhatja a zöld területtel és medencével díszített, teljes mértékben árnyékolt belsőudvart. Az épületkomplexum hat emeletéből a legalsó szinten parkolóházat találunk, a fő udvarrész pedig a harmadik emelethez csatlakozik, ahonnan lépcső vezet le a második emeleti, szintén nyitott térhez. Az épület bejáratánál található medence amellett, hogy lenyűgöző látványt nyújt a belépőknek, kellemes hűvössel is szolgál. Az udvart díszítő füvesített terület alatt pedig egy nagy tárgyaló terem van, épp félig a második és a harmadik emelet között. Az oldalszárnyakat nyitott átjárókkal kötötték össze, ezzel is lazítva az épület tömörségén. A Sebrae vállalat dolgozóinak külső és belső terek összeolvasztásával organikus környezetet, a legmodernebb technológiák használatával pedig fenntartható épületet teremtettek a brazil fővárosban.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.