Passzívház lett a városháza

A Zon-e Architecht által tervezett noaini városháza a passzív és aktív energia-megtakarítás jegyében született.

A futurisztikus épületnek kétrétegű homlokzata van: egy külső acélváz, amelyen átszűrődik az épület lombeszű, fényes sziluettje írja a tisztajovo.hu. Ez a városháza inkább néz ki egy természeti képződménynek, mint nyüzsgő önkormányzati épületnek – reméljük erre más városok is felfigyelnek! Az épület fő profilja az energia-megtakarítás, erről árulkodik minden eleme. A Zon-e a természetes fény maximális felhasználásával jócskán lefaragott a villanyszámlából: az épületet fedő rétegek szabadon átengedik a napfényt, így nem kell állandóan égetni a villanyt. Emellett az épület tetején egy terasz található, amelyet irodák és lépcsők vesznek körül. A tetőn átszűrődő fény világítja meg az irodákat nappal, s hogy a lehető legtöbb fény juthasson be a helyiségekbe, a fal sem ér mindenhol a plafonig.

passzívház
Ezen felül a homlokzatot – az ablakok kivételével – egy áttetsző réteg borítja, amely nappal átengedi és megszűri a fényt, éjszaka pedig világít. Ezt az áttetsző réteget az épületet borító váz fonja körbe, mely napellenzőként működik, és véd a nap káros hatásai ellen. Ez a váz pedig szó szerint életre kel, hiszen különböző színű növények futnak fel rá. A növények többfunkciós szűrőként működnek: nyáron a nap káros sugaraitól védenek, télen és éjszaka pedig szigetelnek. Emellett még frissítik és párásítják a levegőt, és elhozzák a munkahelyre a természetet. Lenyűgöző az épület aktív rendszere is. A városháza fő energiaforrása a geotermikus energia, a hőt a talaj és víz segítségével vezetik az épületben. A padlófűtés szabályozza az épület hőmérsékletét, erre rásegít a tetőn  lévő bojler, ám ezt csak ritkán használják. A szellőzést az épületet borító dupla réteg segíti, valamint a tetőablak, amely mintegy hőkéményként funkcionál. Mindent összevetve, ez az okos kis épület a becslések szerint az energia 60 százalékát takarítja meg.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.