Péntektől hatalmas hó?

Zajlik a hideg levegő beáramlása, péntektől akár jelentős havazás kezdődhet.

Ahogy azt már megírtuk, az elmúlt évek legkeményebb téli hete elé nézünk, a szibériai eredetű légtömeg fogcsikorgató hideget hoz hazánkba, írja az idokep.hu. Az ésszakelet felől érkező hideg, száraz levegő egészen Nyugat-Európáig utat tört majd magának. A beáramlás már napokkal ezelőtt megkezdődött. A Skandináv-félszigettől keletre kiépült óriási anticiklon közepében 1055 hPa-ig emelkedő légnyomás az óramutató járásával megegyező irányban, Közép-Európa felé északkeleties áramlással, kontinentális (szárazföldi) eredetű, száraz, téli időszakban jellemzően nagyon hideg levegőt “söpör”. Ilyen áramlást tapasztalhatunk meg a következő napokban is, a nappali felmelegedés napról napra erőtlenebbé válik, éjszakánként sok helyen -15, fagyzugos helyeken akár -20 fokig is hűlhet a levegő. A rohamos lehűlést három tényező segíti: a derült ég, a szélcsend és a hófedte talaj.

Hosszútávú előrejelzésünkben napok óta említjük egy hét második felében kezdődő esetleges nagy havazás esélyét, ennek valószínűsége az friss előrejelzések tükrében elérte azt a szintet, hogy jelentős esélyekről beszélhessünk. A hidegbeáramlást ugyanis egy mediterrán ciklon kialakulása követheti, mely a kellően áthűlt légkörben péntektől kezdődően több napos havazást is okozhat. Mivel még 5 napra vagyunk péntekről, ezért kialakuló hóvastagságról korai lenne beszélni, egyes modellfutások akár 20 centiméter feletti hóréteg hullását adják, mások teljesen száraz, csapadékmentes idővel számolnak. Ugyanakkor az ensemble (az előrejelzések bizonyosságát vizsgáló) számítások jelentős része vár havazást, vagyis a száraz forgatókönyvnek egyre kisebb az esélye.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.