Régi préselt növények segítik az éghajlatkutatást

Százötven évvel ezelőtt Angliában szedett és lepréselt növények segíthetik a éghajlatváltozást vizsgáló kutatásokat.

Ökológiai szakértők 1848 és 1958 között szedett pórorchideákat hasonlítottak össze 1975 és 2006 között begyűjtött mintákkal. A melegebb években hamarabb kezdődött a virágzás, a tavaszi átlaghőmérséklethez képest mért 1 Celsius-fokos eltérés hat nappal hozta előrébb a virágzást – számoltak be a tudósok a Journal of Ecology című tudományos folyóiratban.
A hőmérsékleti feljegyzések és a minták alapos tanulmányozása bizonyítani látszik, hogy mind a modern, mind a régi kollekciók megbízható információkkal támaszthatják alá az éghajlatváltozást vizsgáló kutatásokat.
Tudósok ezek alapján úgy vélik, a világszerte gyűjteményekben őrzött növény- és állatfajok révén új terep nyílhat meg a kutatások előtt.
Az ENSZ Kormányközi Éghajlat-változási Bizottságának (IPCC) szakértői 2007-es jelentésükben arról írtak, a Földön 0,7 százalékkal emelkedett az átlaghőmérséklet a XIX. század óta. A változás jelentős részben az utóbbi évtizedek üvegházgáz-kibocsátásának eredménye.

Ajánlott tartalom

Folytatódik a Kölcsönkapott levegő program

A Kölcsönkapott levegő egy tavaly indult program, amelynek célja, hogy megismertessük a fiatalokkal ezt a láthatatlan közeget, amely az egészséges élet része - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a programindító sajtótájékoztatón.