Rekordszámú látogató járt a magyar nemzeti parkokban

Rekordot döntött a látogatók száma a magyar nemzeti parkokban, tavaly 1,4 millió látogatót regisztráltak ezeken a természetvédelmi területeken – tájékoztatta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kedden az MTI-t.

Az előző évinél mintegy 42 ezerrel többen keresték fel 2014-ben a látogatóközpontokat, a tanösvényeket, a barlangokat, a bemutatóhelyeket, a szakvezetéses túrákat, a rendezvényeket és az ökoturisztikai szálláshelyeket. A legnagyobb mértékben, 25 százalékkal a Bükki Nemzeti Parkban nőtt a látogatók száma, de sok helyen -, így a Duna-Dráva, a Fertő-Hanság, a Duna-Ipoly és a Körös-Maros nemzeti park bemutatóhelyein – mértek 10 százalékosnál nagyobb emelkedést.

A látogatószám növekedéséhez a változatos programok mellett az elmúlt években lezajlott fejlesztések is nagymértékben hozzájárultak. A múlt évben nyílt meg például a szőcei Lápok Háza bemutatóközpont és a Királyréti Látogatóközpont, számos helyszínen pedig megújult kiállítások, programok várták az érdeklődőket – idézték fel.

Ebben az évben szintén számos újdonságot és új programot kínálnak látogatóinak a magyar nemzeti parkok. Az év elején adták át például az évente több mint 100 ezer látogatót fogadó Tapolcai-tavasbarlanghoz kapcsolódó új látogatóközpontot. Szaporca határában pedig a tavasz elején vehetik birtokba a látogatók az Ős-Dráva Bemutatóközpontot, várhatóan május elejétől pedig újra látogatható lesz a megújult Tisza-tavi vízi sétány – olvasható a közleményben.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.