Rezsicsökkentés: kiderültek a részletek

Nem a lakosság fizetné meg a szénfillért, a kapcsolt szerkezetátalakítási díjat és a villamosenergia-ipari dolgozók kedvezményes áramtarifáját – derül ki a rezsicsökkentést megalapozó törvénymódosító javaslatból.

Egyebek mellett ezek a tételek is fedeznék a novembertől esedékes újabb mérséklést – írja a Magyar Nemzet. Három díjtétel is kikerül a háztartások villanyszámláiból – derült ki abból a törvénymódosító javaslatból, amelyet Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője terjesztett az Országgyűlés elé. A rezsicsökkentés következő ütemén belül így ezentúl nem a lakossági fogyasztók fizetik majd a szénfillér néven emlegetett szénipari szerkezetátalakítási díjat, amely 0,08 forintot tett ki minden kilowattóra elhasznált villamos energia árából. Ugyancsak eltűnik a számlákról a távfűtés támogatására szolgáló úgynevezett kapcsolt szerkezetátalakítási díj: ez eddig 1,31 forint volt kilowattóránként. Szintén nem a háztartásoknak kell fizetniük ezentúl a villamosenergia-ipari dolgozók kedvezményes áramtarifáját biztosító, kilowatóránként 0,07 forintos díját.

Ezek az elemek azonban nem tűnnének el a javaslat értelmében, csupán átkerülnének az intézmények és cégek villanyszámlájára. Így a nem lakossági fogyasztók számára a kilowattóránként 0,08 forintos tétel 0,17 forint lesz, a 0,07 forintos elem helyett már 0,020 forintot kell fizetni, a távhőszolgáltatás pedig a kilowattóránként 1,31 forint helyett ezentúl 1,71 forint támogatást kap majd a cégektől. Utóbbi egyben biztosíthatja azt a forrást, amellyel a távfűtés esetében is megvalósul majd novembertől a 11,1 százalékos ármérséklés.

A földgáznál más megoldásra tett javaslatot a kormánypárti képviselő. Itt a módosító indítvány alapján a ma az MVM-hez kerülő hazai E.ON-gáztárolókban lévő párnagázra alapoznák az árcsökkentést. A beadvány szerint ugyanis a tárolókat birtokló cégnek 120 millió köbméternyi kereskedelmi készletté átminősíttetett, rendkívül kedvező árú párnagáz van a tulajdonában, amelyet köteles felajánlani a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatóknak. Ugyanakkor a beadványban leírt eszközök egyelőre csak részben biztosítják a gáz, illetve az áram esetében a 11,1 százalékos árcsökkentés fedezetét.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.