Start előtt a MARGARÉTA-projekt

Az új társadalmi, gazdaságpolitikai stratégiák, víziók mellett sürgető szükség van komplex programok beindítására is. 2010. december 9-én ennek fényében kerül sor az EMIZO ELSŐ MINŐSÍTETT ZÖLDOTTHON – MARGARÉTA-projekt bemutatására.

A regionális vállalkozásfejlesztést, munkahelyteremtést, energetikai, hulladékhasznosítási és építőipari innovációt, takarékos, élhető otthonok építését, tiszta, zöld környezetet zászlajára tűző konferencia rangját a szakmai és közéleti előadók mellett a meghívott vendégek is fémjelzik –  tájékoztatta az OGH hírügynökséget az esemény házigazdája, Bődi Szabolcs, Kunszentmiklós polgármestere.
A MARGARÉTA mozaikszóként egy olyan nagy ívű, regionális gazdaságélénkítő projektet takar, amely az építőipar rövid távú talpra állítását célozza meg. Mindezt az erőforrások ésszerű felhasználásával, kreatív módon, magyar fejlesztésű energetikai és hulladékhasznosítási elemekkel kombinált zöld-passzív építéseken keresztül – hívja fel a figyelmet Szűcs László, a projektet összefogó Első Minősített Zöldotthon Kft. (EMIZO) ügyvezető igazgatója.

„Törekednünk kell az olyan optimális építési megoldásokra, amelyek anyagukban, gyártásukban, építésükben, fenntarthatóságukban a lehető legkevesebb környezeti terhelést okozzák. Olyan gazdaság létrehozását kell megcéloznunk, amely komplex módon kíméli Földünket, és közvetlen környezetünket is. A megtermelt hulladékokban lévő anyag és energia újrahasznosításában látjuk a környezeti problémáink és a humán élettér új kihívásainak megoldási lehetőségét. A műanyag és üveghulladék adhat alapot a jövő, sőt a ma iparának. Az elmúlt két évszázadban kényszerűen betárolt és a folyamatosan keletkező hulladékkészletek bölcs felhasználása új energetikai, környezetvédelmi, építőipari, gazdasági és társadalmi perspektívákat nyit meg” – összegezte a MARGARÉTA projekt céljait Velősy András, a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Karának mestertanára, a projekt rendszergazdája.

„Mindezek alapján a MARGARÉTA valójában a most kialakuló új társadalomstratégiák sajátos szimbólumává válhat, jelezve ezzel, hogy a magyar társadalomban felszabadulóban vannak azok az alkotó-teremtő energiák, amelyek úgy segíthetik elő az ország felemelkedését, hogy közben a globális folyamatokhoz való kapcsolatunkban nemcsak hogy nem sérül, de kifejezett hangsúlyt kap a fenntartható fejlődés létstratégiája” – húzza alá a projekt jelentőségét  Dr. Bogár László, közgazdász professzor, a konferencia egyik kiemelt, felkért előadója.
Ez különösen időszerű, amikor az építőipari termelés az elhúzódó lejtmenetnek köszönhetően 2010 első kilenc hónapjában 10,5%-kal kisebb volt, mint egy évvel korábban. Az építőipari vállalkozások 2010. január–szeptemberben kötött új szerződéseinek volumene 7%-kal kisebb volt, mint az egy évvel ezelőtti bázis időszakban. A piaci folyamatok rámutatnak arra, hogy az új társadalmi-, gazdaságpolitikai stratégiák és víziók mellett égető szükség van olyan gyakorlati program elindítására, amely sikeresen hangolja össze a megújuló „zöld” energiák térnyerését, az ehhez kapcsolódó tudományos innovációk fellendítését, az otthonteremtés céljainak a teljesülését, a vállalkozások élénkítését, megerősítését, és ezeken keresztül a foglalkoztatás alapvető jelentőségű növelését.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.