Steiner Attila: március óta több mint 123 millió euró megtakarítást jelentett a napenergia-kapacitás növekedése

Március óta több mint 123 millió euró megtakarítást jelentett a napenergia-kapacitás növekedése – közölte Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára szerdán a közösségi oldalán.

Kifejtette, Magyarországon az elmúlt években korábban soha nem látott mértékben növekedett a napenergia hasznosítása, az ország már most a paksi atomerőmű kapacitásának több mint 1,5-szeresét kitevő napelemes kapacitással rendelkezik. Magyarország a 2022. március és szeptember közötti időszakban megvalósult napelemes kapacitás-növekedéssel a jelenlegi, szankciós gázárakat figyelembe véve 123 millió eurót takarított meg, ami mintegy 63 ezer háztartás, azaz egy Sopron nagyságú város energiaellátásának felel meg. Hangsúlyozta, az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválságban a napenergia kiváló eszköz az ország ellátásbiztonságának megőrzésére és a lakossági energiaárak alacsonyan tartására. E tekintetben Magyarország kimondottan jó adottságokkal bír, az elmúlt években pedig nagyarányú állami támogatások is segítették a szektor fejlődését, így a 2030-ra tervezett 6 gigawatt (GW) célszámot már jóval korábban, akár néhány éven belül el lehet érni.

A kormány a szankciós energiaválság miatt ugrásszerűen megnövekedett napenergia igények kiszolgálására elrendelte a villamosenergia-hálózat fejlesztését. Amíg ezek megvalósulnak, tehermentesíteni és stabilizálni kell a hálózatot, ezért ideiglenesen felfüggesztették a betáplálási lehetőséget az újonnan csatlakozó lakossági napelemes rendszereknél – mutatott rá Steiner Attila. Az államtitkár kiemelte, a megtermelt energia helyben történő hasznosítását akkumulátor biztosíthatja, hogy rendelkezésre álljon akkor is, ha éppen nem termel a rendszer. Így a háztartások – függetlenül a központi hálózattól – megtermelni és tárolni is saját maguk tudják az energiát.

A kormány vizsgálja az energiatárolás állami támogatásának lehetőségeit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal pedig rendszeresen ellenőrzi a hálózat állapotát, és javaslatot tesz a betáplálás felfüggesztésének megszüntetésére – olvasható az államtitkár Facebook-bejegyzésében. A kormány továbbra is mindent megtesz, hogy a szankciók okozta energiaválságban is biztosítsa a magyar lakosság és gazdaság biztonságos energiaellátását, és megvédje a rezsicsökkentést – hangsúlyozta Steiner Attila.

 

mti

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.