Szalmaház képviseli Magyarországot Brüsszelben

Szalmabálával hőszigetelt favázas vályogház képviseli hazánkat az Európai Építészek Szövetsége (ACE) által Brüsszelben rendezett, fenntartható európai építészetet bemutató kiállításon.

A szalmaházat egységes szempontrendszer alapján, a Magyar Építész Kamara által felterjesztett hat megvalósult épület közül választották ki. Az elbírálás során a hőtechnika és épületenergetika, valamint a műszaki megfelelőség kérdései, a teljes élettartamra számított környezeti hatás (kiemelten a CO2 kibocsátás) mértéke, a beépített építőanyagok elérhetősége és toxicitása, a víz- és szennyvíz kezelésének módja, az építés helyi közösséggel való kapcsolata és a fenntartás valódi költségeinek elemzése és értékelése után nyert jogot a brüsszeli szereplésre. A Magyarkútra tervezett családi házat a Medgyasszay Péter vezette Belső Udvar Építész és Szakértő Iroda jegyzi.. Az épület az Európai Unió 26 tagállamának fenntartható projektjei között kerül bemutatásra 2010. november 29. és december 23. között az Európai Parlament épületében, majd a Palais des Beaux-Arts-ban, az Európai Építészek Szövetsége fennállásának 20 éves jubileuma alkalmából rendezett kiállításon.

Az épület szerkezete valójában egy régebbi elgondolás finomított, aktualizált, és a helyi adottságokra optimalizált változata. Az első, szalmabálával hőszigetelt favázas épületet több, mint 125 évvel ezelőtt építették az Egyesült Államokban, közvetlenül a bálázás megjelenését követően. A technológia azóta mindenütt jelentős változásokon ment keresztül, a szalmabálákat ma elsősorban a házak (akár utólagos) hőszigetelésére használják. A hőtehetetlenséghez szükséges épülettömeget a magyarországi viszonyok között kézenfekvő módon vályogfalazat biztosítja. A konstrukció hőszigetelő képessége kiváló, fűtési energiaszükséglete alacsony, kiegyenlített és állandó belső páratartalmat, jó minőségű belső levegőt biztosít, alkalmazásával szinte teljesen kiküszöbölhetők az egészségre ártalmas párolgó ipari anyagok, festékek, egyéb oldószerek. Mindenhol megvalósítható helyben rendelkezésre álló anyagból, magasabb élőmunka-hányaddal és így, az üzemeltetést is figyelembe véve környezeti szempontból gyakorlatilag minden más épületszerkezetnél és koncepciónál kedvezőbb. Szalmabálával épült lakóházakat és középületeket szerte a világban, Németországtól Kanadáig mindenütt használnak, Magyarországon nyolc-tíz különféle szalmás ház ismert.

A Magyar Szalmaépítők Egyesülete civil kezdeményezés célja, hogy Magyarországon is ismertebbé, elfogadottá és elérhetővé tegye a szalmabála-építést, ezért az egyesület ellenszolgáltatás nélkül nyújt információt és szakmai segítséget minden érdeklődőnek, építtetőnek, ha családi házat, közintézményt (iskolát, óvodát) vagy bármilyen egyéb épületet tervez szalmás konstrukcióval megvalósítani.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.