Százharminchétezer látogatót fogadott tavaly a Szegedi Vadaspark

Százharminchétezer látogatót fogadott 2010-ben a Szegedi Vadaspark, ahol az elmúlt esztendőben elkészült a Kárpát-medence élővilágát bemutató részleg, s többek között albínó kenguru, jaguár és foltos hiéna született – mondta Veprik Róbert, az intézmény igazgatója kedden az MTI-nek.

A tavalyi látogatószám a rossz időjárás következtében alatta maradt az elmúlt évekének, különösen áprilistól júniusig – amikor hagyományosan a legtöbb látogatót fogadják – esett sokat az eső. A szegediek és a városba érkezők érdeklődése azonban nem lanyhult az állatkert iránt, ezt mutatják a novemberi adatok, amikor az enyhe időnek köszönhetően minden korábbi rekordot sikerült megdönteni – közölte a szakember.
Az igazgató a 2010-es fejlesztések közül a Kárpát-medence élővilágát bemutató részleget emelte ki. Az uniós támogatással épített tágas kifutókban és röpdékben farkasokat, sakálokat, vidrákat, valamint vízi és erdei madarakat láthat a közönség.
Tavaly elkészült a vadaspark új büszkesége, a zsiráfház is. Ide tavasszal érkezik Németországból három fiatal zsiráfbika, amelyek egy zebracsapattal osztják majd meg lakhelyüket. Az épület egyedülálló élményt kínál majd az érdeklődőknek: a teraszról a zsiráfok szemmagasságából figyelhetők meg az állatok. Egy különös külsejű és életmódú rágcsáló, a csupasz turkáló, valamint egy varánuszfaj is helyet kap majd itt.

2011-ben is folytatódik a Szegedi Vadaspark és a vajdasági Palics állatkertjének több évre visszanyúló együttműködése. Egy közösen megnyert uniós pályázatnak köszönhetően pápaszemes pingvinek számára épül bemutató, amelyben üvegfalú medence is lesz.
Idén is rendszeresen tartanak majd a szegedi állatkertben látványetetéseket, amelyekre tavaly mintegy 20 ezren voltak kíváncsiak. Ezeken a programokon szakképzet zoopedagógusok mutatják be a gyűjtemény érdekes állatait.
Tavaly több ritka jövevénynek is örülhettek a gondozók és a látogatók: júliusban két foltoshiéna- és egy jaguárkölyök született, és hamar a közönség kedvencévé vált az albínó Benett-kenguru is. Az igazgató reményei szerint az újesztendőben is több ritka állat, köztük nem egy nagymacska is születhet Szegeden.
A vadaspark januárban is számos érdekességgel várja a vendégeket: természetes közegükben, a hóban figyelhetők meg a szibériai tigrisek, a fiatal farkasok vagy a hópárducok. Különös látványt nyújt azonban a zord időben az állatkert gólyacsapata. Az egykor sérült madarakat az állatkert mentőközpontjában gyógyították meg, egy részük röpképtelen maradt, de akadnak olyan példányok is, melyek – a bőséges táplálék miatt – egyszerűen kényelmi okokból nem indulnak el telelni a melegebb tájakra.

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.