Százmilliárd euróba kerülhet Fukushima sugármentesítése

A tavaly márciusban balesetet szenvedett Fukusima-1 erőművet “különleges felügyeletet megkövetelő” létesítménynek minősítette a japán atomenergiai szabályozó hatóság, miközben ázsia legnagyobb magánkézben lévő energiaszolgáltatója újabb állami segítséget kért a felmerülő költségek finanszírozásához.

A TEPCO korábban ötezer milliárd jenre taksálta az atombaleset következtében keletkezett kár helyreállításának költségét, de a szerdán közzétett jelenésben már a teljes sugármentesítés szerepel – ez a cég szerint ennek kétszeresébe kerülhet. A japán sajtóértesülések szerint komoly pénzügyi gondokkal küzdő vállalat – egész Ázsia legnagyobb magánkézben lévő közszolgáltatója – ezért kéri a kormányzati segítséget, mivel önmaga képtelen kitermelni a szükséges pénzt. A cég gazdasági vesszőfutása lényegében a tavaly márciusi atomerőművi baleset óta tart, a TEPCO 2012 első félévében összesen 299 milliárd jenes veszteséget szenvedett el. Részben ennek ellensúlyozásáraa cég júliusban mintegy 8,5 százalékos áremelést jelentett be – ugyanakkor a további áremeléseket a közvélemény és a kormány is elutasítja. (Az idén tavasszal a japán állam ezermilliárd jenes tőkeinjekcióval mentette meg a TEPCO-t a csődtől, cserébe többségi, 50,11 százalékos részesedést szerzett a vállalatban – vagyis államosították.)

Fukushimában, ahonnan Európába legfeljebb a pálnika az, ami exportálható, és ahol a katasztrófa helyszínén dolgozók akár 70 kilós védőöltözetet, robotruhát is viselniük kell a munkálatok alatt, továbbra sem minden részlet tisztázott, és továbbra is sok a szellemváros és település a régióban. A szolgáltató cégnél most mégis azt remélik, hogy az erőműveik újraindításával jövő tavaszra akár újra nyereségessé válhatnának – igaz, az atomenergia-ellenes japán közhangulat és az új atomenergiai szabályozó testület szigora miatt ez továbbra is kétséges.  A japán atomenergiai szabályozó hatóság ma újabb követelményeket támasztott a lényegében felrobbant Fukusima-1 erőmű biztonságos – akár évtizedekig tartó – leszerelésével kapcsolatban. Japánban jelenleg összesen két atomreaktor üzemel az 50 működőképes nukleáris termelőegységből.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.