Sziget – Folytatódik a “szeretet forradalma” a fesztiválon

Folytatódik a Sziget által elindított, “szeretet forradalma” elnevezésű kezdeményezés, amellyel az augusztus 10-én kezdődő fesztivál a társadalmi változásokra és az ezzel kapcsolatos közös felelősségre hívja fel a figyelmet – áll a szervezők MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Idén többek között a környezetvédelemre, az emberi jogokra, az egyenjogúságra és a béke fontosságára reflektálnak a Sziget nagyszínpadán a Love Revolution Special program nemzetközi előadói – írták. A közönség mindennap 10 percben olyan előadásokkal és rövid felszólalásokkal találkozhat, amelyek a körülöttünk zajló társadalmi változásokra, valamint az ezzel kapcsolatos kollektív felelősségre hívják fel a figyelmet – áll a közleményben. A Sziget szervezői a 2017-ben megfogalmazott Love Revolution kiáltványban, amely a Sziget kezdetek óta képviselt értékeit foglalja össze, azt írták: a “szeretet forradalma” közös ünnep, boldog és békés ünneplése annak, hogy tudjuk, közösen képesek vagyunk elérni, hogy erőszak és félelem nélkül élhessenek az emberek szerte a világban, hogy egy élhető Földet hagyjunk utódainkra, hogy az alapvető emberi jogok mindenhol sértetlenek maradhassanak, hogy szűnjön meg az előítéletesség és a kirekesztés.

Ez a szellemiség a fesztivál számos programjában tetten érhető, így a nagyszínpadon is, ahol két koncert közti átállásban a világ számos pontjáról érkező előadók hívják fel a figyelmet a körülöttünk lévő legégetőbb problémákra – közölték. A Love Revolution Special programsorozat keretében a Szigetre érkezik a fiatal ukrán akrobata, Dima Malakhov, akinek előadása, a Make Art Not War – közösen Ukrajnáért címet kapta. A fiatal művész szeretné felhívni a figyelmet a béke fontosságára, és arra, hogy az egyensúly kiemelten fontos az élet minden területén, földön és levegőben egyaránt. A Szigetre érkezik JJ Bola kongói születésű, Londonban nevelkedett író, költő, az UNHCR (Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosa) jószolgálati nagykövete, aki kampányaival a menekültek helyzetére és problémáira, valamint a kongói politikai konfliktusra igyekszik felhívni a figyelmet.

A nemzetközi Superar program a közös zenélésen keresztül inspirálja a résztvevő gyermekeket, különös tekintettel azokra, akik helyzetükből adódóan nem jutnak hasonló lehetőségekhez. A Superar Gyerekkórust a Sziget évek óta támogatja, előadásuk augusztus 12-én hallható a nagyszínpadon. A Japánból érkező Body Carnival csapata a hip-hop 50. évfordulóját és annak legfőbb üzenetét ünnepli: egymás elfogadásának fontosságát – írták. A Joshua Beamish Dance előadása, amelynek címe Natural Tendencies, a homofóbia ellen áll ki, és hirdeti, hogy minden szerelem egyenlő. A kanadai kortársbalett-táncos és koreográfus, Joshua Beamish a Szigetre készíti ezt a koreográfiáját, amellyel szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy egy ember nem az alapján jó vagy rossz, hogy kit szeret. A Sziget évek óta kiemelt figyelmet fordít arra, hogy fellépjen a homofóbia minden formája ellen – áll a közleményben. A Sziget utolsó napján két klímaaktivistával, Tori Tsui hongkongi születésű íróval, valamint Vanessa Nakate ugandai klímaaktivistával, az UNICEF jószolgálati nagykövetével találkozhat a közönség.

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.