Szingapúr – a Green Building terén is előretör

Nem véletlenül Szingapúrban rendezik meg a világ legrangosabb építészeti eseményét és díjátadóját, a World Architecture Festival-t 2014-ben.

A város gyors gazdasági fellendülése és rendkívül nagy népsűrűsége hihetetlen építészeti megoldásokat eredményezett, melyet az elmúlt két évben 8 World Architecture díjjal jutalmaztak. Innovatívan energiatakarékos és környezetbarát megoldásainak köszönhetően Szingapúr lett a Green Building építészet éllovasa Ázsiában.

Jelenleg Szingapúr épületeinek negyede megfelel a környezetbarát Green Standards előírásoknak, de ezt az arányt a kormány a következő években 80%-ra szeretné emelni.

„A magyar utazók is tudják már, hogy a délkelet-ázsiai desztináció sokkal több Thaiföld homokos tengerpartjánál. Egyre többen kíváncsiak a modern városokra és épületekre, így fakultatív városlátogatásaink érintik az építészeti nevezetességeket is” – mondta el Simon Karolina, az Ázsiaspecialista utazási iroda vezetője.

Íme 5, a következő évek építészeti trendjeit is meghatározó szingapúri alkotás:

1. Parkroyal Hotel

A Parkroyal Hotel művészileg kidolgozott homlokzatát trópusi páfrányokkal és vadszőlővel futtatták be. Hatékony hűtőrendszere, esővíz hasznosítói, fényszenzorai, magas hatásfokú ablaküvegei és melegvíz szivattyúi csak egy része az innovatív környezetbarát megoldásoknak. A legtöbb szinten nagy, természetes függőkertet alakítottak ki trópusi növényekkel. A fa borítású lobbyba lépve egy őserdőben találjuk magunkat, amely trópusi mohafalakkal van körülvéve. Mindez Délkelet-Ázsia banki negyedének közepén.

-

2. Simple Factory – Újrahasznosítás/energia kategóriában World Architecture Festival Awards 2013 nyertes.

A 998 négyzetméteres épület Szingapúr ipari negyedében található. A tervezés során fontos szempont volt az erős trópusi sugárzás enyhítése, ezáltal a megfelelő klíma fenntartása, valamint a jó kilátást biztosító „nyitott” front kialakítása. A speciális 1,2 méter mély „borítással” bevont épület ellenáll a hőségnek, ugyanakkor a természetes fényt teljes mértékben beengedi, sőt fel is erősíti. A rácsos homlokzat az épület tetején és hátoldalán is folytatódik, elnyelve a légszennyezést is. A rácsozat sűrűségének csökkenése miatt a valóságosnál magasabbnak érezzük az épületet. A homlokzat alumínium ablakai és a vasbeton felépítés révén az épület a 33 éves bérleti időszak után teljes mértékben újrahasznosítható.

-

3. Namly House – Villa kategóriában World Architecture Festival Awards 2013 nyertes

Ez a többgenerációs ház egy házaspár kívánságára jött létre, akik szerették volna, ha több generáció úgy tud egy fedél alatt élni, hogy nem korlátozzák egymás szabadságát, és nem kell kompromisszumokat kötniük. Az elképzelés szerint egy többnyire betonból épült trópusi házat szerettek volna, egy kifejezetten pihenésre szánt, jó kilátást biztosító, nagy tetőterasszal.

A tervezők a kihívásokat lehetőségekre fordították, és újraértelmezték a trópusi ház fogalmát, szem előtt tartva a család igényeit és a lokációt. A tömör betonfront mögött nyitott és átlátható belső tér található, mely állandóan kellemes hőmérsékletet biztosít a trópusi klímát ellensúlyozva. A bejárat felöl kevés a nyitott tér, hogy minél kevesebb zaj szűrődjön be kívülről.  A szobákat különböző szinteken úgy helyezték el, hogy 2 lakás legyen egy házban, pl. növényekkel elválasztva, így biztosítva a privát szférát, a harmonikus együttélést a generációk között.

4. CT Hub Singapore

Az ékszerdoboznak is nevezett 11 emeletes irodaház 2013-ban épült. Két szinten kiskereskedelmi üzletek, kilenc szinten pedig irodák helyezkednek el. A környezetéből kiemeli meghökkentő design-ja. Leginkább egy puzzle-játékhoz hasonlít, modern, rácsszerű üveghomlokzata ultramodern látványt nyújt. A homlokzat a beépített LED lámpáknak köszönhetően éjszaka kel életre, amikor a város alszik.  Az épület erős élei, a fő udvar pihenésre szánt trópusi kertjei és a szellős teraszok igencsak szofisztikált építészeti megoldást eredményeznek.

5. Szingapúr Sports Hub – A jövő építészeti tervei kategóriában World Architecture Festival Awards 2013 nyertes

A várhatóan 2014-ben felépülő 35 hektáros hub Szingapúr legnagyobb szabadidő, szórakoztató és sport rendezvényeket lebonyolító központja lesz, valamint a világ legnagyobb PPP sportberuházása.

A létesítmény központi eleme az 55000 férőhelyes Nemzeti Stadion lesz, amely különleges, 312 méteres felfordított tál alakú dómjának behúzható teteje és innovatív, energiahatékony hűtési rendszere által minden egyes ülése kényelmes, árnyékos és védett lesz a trópusi hőségtől. A stadiont egy éjjel-nappal nyitva tartó fedett promenád köti össze a komplexum többi épületével, a 41000 nm területű kiskereskedelmi egységekkel, a 6000 üléses vízisport központtal, a 3000 férőhelyes, többfunkciójú beltéri arénával, és számos más sportra és szabadidő eltöltésre (pl. sziklafal mászás, korcsolyázás) alkalmas egységekkel.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.