Takarítson meg milliókat a villanyszámlán napelemekkel – mutatjuk hogyan!

A napelemes betáplálási stop idején is megérheti elkezdeni a beruházást, mutatjuk, miért.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A magyar napelemes piac hosszú időn át valósággal szárnyalt, mígnem 2022. november 1-én életbe nem lépett az ideiglenes betáplálási stop. A döntés értelmében ezt követően az új háztartási napelemek átmenetileg nem táplálhatnak be áramot a hálózatba, emiatt a beruházás a többség számára értelmetlenné vált. A stopot leghamarabb idén ősszel, legkésőbb 2024 végén szüntethetik be, a feloldás híre valószínűleg ismét fellendülést hoz majd a hazai piacon. A betáplálás szüneteltetése most sokakat eltántorít, ugyanakkor nem a hálózat használata az egyetlen megoldás a napelemek esetében. Az elmúlt időszakban itthon is egyre több cég próbálta az akkumulátort is magába foglaló hibrid rendszerekre terelni a figyelmet – az ilyen eszközök sok országban már most igencsak népszerűek. A Portfolio Székely Andrást, az Optimum Solar Home System Kft. ügyvezetőjét kérdezte az ilyen napelemekről.

Óriási segítség lehet a hibrid megoldás

A szakértő szerint a vállalatoknak és a lakosságnak most, a moratórium idején is megéri telepíteni. Mivel az áramárak egyre emelkednek, a napelemes beruházás segíthet csökkenteni a rezsiszámlákat, és a telepítés mellett szól az is, hogy egyre drágább a megvalósítás. Bár a napelempanelek nemzetközi ára valószínűleg lejjebb megy majd, ahogy egyre nagyobb arányú lesz a napenergia részesedése a globális energia-mixben, azonban az élőmunka, a szállítás, a villamosanyagok ára folyamatosan emelkedik. Éppen ezért minél később ruházunk be, annál többet fogunk fizetni. A jelenlegi tiltás mellett alapvetően két forgatókönyv adott, ha valaki bele akar vágni a telepítésbe. Az egyik megközelítés lényege, hogy a napelemek annyi áramot termeljenek, amennyit a háztartás egyből fel is használ helyben. A másik lehetőség az úgynevezett visszwatt-védelmi megoldás, ebben az esetben a beépített inverter szabályozza azt, hogy csak az adott pillanatban jelentkező áramigény legyen kielégítve.

Egy hibrid rendszer óriási segítség lehet a háztartásnak: az energia tárolásának köszönhetően a lakók akkor használhatják fel az áramot, amikor csak szükségük van rá, és a hálózattól sem kell függeniük. Az akkumulátoros megoldással az otthon teljes egészében magának állítja elő az energiát, és az energiahatékonyság is nő. A kiépítés persze jóval költségesebb, mint egy egyszerű telepítés: ha egy átlagos, egy családi ház számára nagyjából elegendő, 2-3 millió forintos rendszert nézünk, ugyanez hibridként megközelítőleg a duplájába kerül.

Csökkenhet a megtérülési idő

A rendszer többféleképpen paraméterezhető, táplálhatja például a lehető legtöbb energiát a hálózatba (grid first) vagy az akkumulátorba (battery first), állítható, hogy napközben mikor töltsön és merítsen (time of use), és elérhető, hogy a felhasználók a lehető legtöbb áramot nyerjék ki a napelemből (maximum self comsumpiton). A hibrid rendszer méretezéséhez fontos tudni az adott otthon napi fogyasztását. Pozitívum, hogy a kapacitás bővíthető.

A telepítés mellett szólhat az is, hogy 2024. január 1-től új elszámolási rendszert vezetnek be a napelemekre. A bruttó elszámolás pontos részletei még nem ismertek, de bizonyosan kedvezőtlenebb lesz, mint a korábbi, szaldó elszámolás. Az új elszámolási rendszer indulásával megfelelő beállítással (time of use) akár felére vagy harmadára is csökkenhet egy tárolós napelemes beruházás megtérülési ideje. Mivel a napelemek egyre drágábbá válnak, aki a telepítést fontolgatja, annak érdemes minél előbb beruháznia. Székely András szerint a korábbi roham után most csökkent a leterheltség, a most elindított engedélyek akár három hónap alatt átfuthatnak. Feltételezhető, hogy a mostani betáplálási stop feloldását követően ismét óriási érdeklődés lesz a hazai cégeknél. Amennyiben az ember szeretné elkerülni a dömpinget, előnyös lehet most belevágni a beruházásba. Jó hír, hogy a napelemes rendszer egyébként utólag, a tilalom megszűnése után is csatlakoztatható lesz a hálózatra.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.