Társadalmi egyeztetés a megújuló energiaprogramról – csütörtök délig

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szombaton (2010. december 11-én) megkezdte Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervének társadalmi egyeztetését – közölte a minisztérium az MTI-vel.

Az észrevételeket csütörtök délig fogadják a tárca szakértői a minisztérium külön drótposta címén (ncstkonzultacio@nfm.gov.hu).
A megújuló cselekvési terv legfontosabb feladata azoknak az alapelveknek, cselekvési irányoknak és intézkedéseknek a kijelölése, amelyekkel elérhető az Európai Unió által Magyarország számára 2020-ra előírt célérték, amely a megújuló energiaforrások 13 százalékos arányát tűzi ki a felhasználásban. A  cselekvési tervben azonban a kormány olyan intézkedések foganatosítását vázolja fel, amelyek az Unió által megjelölt célértéknél ambiciózusabb 14,65 százalékos megújuló részarány elérését is lehetővé teszik. A vállalásokat tekintetve ezzel a célértékkel Magyarország az utolsó helyek egyikéről a középmezőny alsó részébe lép elő a tagállamok sorában.

A cselekvési tervben megfogalmazott intézkedések az energia- és klímapolitikai célok megvalósításának előmozdítása mellett a magyar gazdaság fejlődését, új munkahelyek létrehozását, a vidék fenntartható fejlesztését is szolgálják, hiszen a megújuló energiaforrások alkalmazása, elterjedése a zöldgazdaság fejlesztésén keresztül a magyar gazdaság egyik kitörési pontját jelentheti.
A cselekvési terv bemutatja és kijelöli mindazokat a támogatási programokat, pénzügyi ösztönzőket, amelyek a megújuló energiaforrások felhasználását előmozdító beruházások megvalósulását elősegíthetik. Felvázolja azokat a szabályozási ösztönzőket és adminisztratív eszközöket, amelyekkel előremozdítható az alternatív energiaforrások felhasználásának terjedése, és meghatározza azokat az egyéb intézkedéseket (oktatás, szemléletformálás), amelyek az ambiciózus célérték eléréséhez szükséges társadalmi feltételek alakítását szolgálják.

Magyarország Nemzeti Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervének munkaváltozatát a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium több fázisban egyeztette különféle szakmai és civil szervezetekkel, az iparági képviselőkkel és a zöld szervezetekkel. A szakmai egyeztetések mellett a tervezettel kapcsolatosan a tárca szakemberei várják az érintett vállalkozások, önkormányzatok, a társadalmi szervezetek és az állampolgárok észrevételeit, javaslatait is.
A véleményezők az elkészült anyaggal kapcsolatos észrevételeit az ncstkonzultacio@nfm.gov.hu e-mail címre küldhetik el 2010. december 16-án 12.00 óráig. A dokumentum a minisztérium honlapján az alábbi linken keresztül érhető el: http://nfm.gov.hu/ugyfelszolgalat/e_inform/eloterj/energetika/NCST.html

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.