Tartósan alacsonyan a napelem panelek árai

Egy elemzővállalat az október végi, november eleji globális napelemes iparági trendeket vizsgálta meg.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Átfogó jelentést készített az OPIS energiaügyi elemzővállalat a globális napelemes iparág ártrendjeiről a PV Magazine számára. Az OPIS adatai alapján a napelemek ára Amerikában október és november fordulóján új történelmi mélypontot ért el: a Mono Perc M10 és G12 cellák ára Kínából behozva 0,0603 dollár per watt és 0,0645 dollár per watt közé esett, ami 0,0056, illetve 0,0058 dollár per watttal alacsonyabb az előző héthez képest. Az M10 TOPCon cellák ára szintén 0,0031 dollár per watttal csökkent a héten 0,069-re. Az OPIS adatai alapján a cellák ára már a negyedik egymást követő héten mérséklődött. Az akut kereslethiány miatt a cellagyártók árháborút folytatnak, az egyik forrás szerint a kereslet ösztönzése és az értékesítési volumen növelése érdekében árcsökkentési versenybe kell bonyolódniuk.

A Mono Perc M10 cellát, a piac fő termékét az OPIS piaci felmérése szerint a héten a kínai belföldi piacon jelenleg nagyjából 0,489 jüan (0,067 dollár) per wattra értékelik. Ez körülbelül 27 százalékkal kevesebb, mint a harmadik negyedév elején mért nagyjából 0,67 jüan per wattos ár. Egy, a poliszilíciumiparban dolgozó bennfentes azt állítja, hogy a Tier-1 cellagyártók számára a Mono Perc M10 cellák előállításának készpénzköltsége a jelenlegi anyagárak alapján körülbelül 0,48 jüan per watt. Ezzel párhuzamosan egy Tier-2 cellaszállító azt mondta, hogy a Mono Perc M10 cellák értékesítésén 0,5 jüan per wattos áron veszteséges, ami arra utal, hogy az ő gyártási költségeik magasabbak.

Az OPIS a piaci felméréséből az is kiderült, hogy a cellagyártók a készletek csökkentésére összpontosítanak az üzemi működési ráta mérséklésével. Egy eladói forrás szerint a cellákhoz köthető átlagos működési ráta a piacon jelenleg 70 és 80 százalék között van. Arra a kérdésre, hogy milyen tervvel kezelnék a továbbiakban a jelenlegi lassú eladásokat, egy másik cellagyártó azt válaszolta, jelenleg nincsenek hatékony megközelítések, és várhatóan novemberben tovább mérséklődik a gyártók működi rátája.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki olcsón telepítene napelemes rendszert

Az Elmű Hálózati Kft. engedélyezte a lakóknak, hogy néhány napelemtáblát felszereljenek az erkélyükre, de ez még nem jelenti azt, hogy általánosan engedélyezett lennének Magyarországon az erkélynapelemek.