Természetvédők szövetsége: energiahatékonysági beruházásokkal megtakarítható a földgázimport negyede

Legkésőbb az évtized végéig a hazai földgázimportot a negyedével, a teljes éves magyarországi gázfelhasználást pedig ötödével lehetne csökkenteni a lakásállomány energetikai felújításával a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szerint.

A szervezet pénteki, az MTI-nek elküldött közleményében jelezte: javaslatcsomagot dolgoztak ki egy uniós forrásokból támogatandó országos energiahatékonysági program megvalósítására, amely Magyarország energiafüggetlenségének megerősítése mellett tartós rezsicsökkentést eredményezne a lakosság széles körének. A felújításokra a hazai lakásállomány műszaki elavultsága mellett az otthonok kirívóan alacsony energetikai teljesítménye miatt is nagy szükség van. Egy komplex energetikai felújítással – hőszigetelés, nyílászáró- és fűtéskorszerűsítés – az energiamegtakarítás lakásonként 60 százalék feletti lehet – hívta fel a figyelmet az MTVSZ. A magyarországi lakásállomány energetikai korszerűsítése különösen nagy megtakarítási lehetőséget rejt a gázfelhasználás terén. A hazai gázfogyasztás legnagyobb részét, csaknem 35 százalékát a lakossági gázfelhasználás teszi ki, mert a magyar háztartások mintegy 60 százaléka, 2,8 millió otthon teljesen vagy részben gázzal biztosítja fűtését.

A háztartási gázfüggés drasztikus mérséklése az energetikai felújítások és fűtéskorszerűsítések, a megújulóenergia-alapú fűtésre váltás révén jelentősen növelné a magyar háztartások hosszú távú energiabiztonságát is, ami különösen aktuálissá vált az orosz-ukrán háború okozta geopolitikai instabilitás és a kialakult fosszilis energiaár-válság miatt – hangsúlyozta a szövetség. A közleményben kitértek arra is, hogy az energetikai korszerűsítések új munkahelyeket teremtenének a hazai kis- és középvállalkozások által dominált építőiparban is. Ez egyszerre ösztönözné a gazdasági-társadalmi helyreállítást és tenné megtérülővé az állam számára a források erre a célra történő átcsoportosítását.

Az MTVSZ szerint elsődlegesen a hőszigeteléssel egybekötött, komplex lakásenergetikai felújításokat kellene ösztönözni, a támogatásokat pedig a korábbiaknál célzottabban kellene elosztani. A közel 100 százalékos, vissza nem térítendő támogatásra az alacsony jövedelmű háztartások vannak rászorulva, ettől érdemes lenne differenciáltan kezelni az átlagos jövedelműek igényeit és lehetőségeit, visszatérítendő támogatási formákat is beépítve a programba. A szövetség szerint a támogatásokat körforgásos rendszerbe kellene rendezni: miután a visszatérítendő finanszírozásokat a háztartások a megtérülés ütemében visszafizetnék az erre a célra létrehozott alapba, további családok és lakóközösségek igényelhetnék újra. A Magyar Természetvédők Szövetsége több mint 100 hazai környezet- és természetvédő szervezet közössége, fő célja a természet egészének védelme és a fenntartható fejlődés elősegítése – közölték.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.