Tizenhat hulladéktelepet tisztítanak meg Nógrád megyében

Elindult a hulladékrekultivációs projekt a Kelet-Nógrád Térségi Hulladékrekultivációs Társulás településein. A közel 3,5 milliárd forintos beruházás végére 16 egykori, már lezárt hulladéktelepet tisztítanak meg, összesen 4 millió köbméter szemetet ártalmatlanítva – közölte az MTI-vel pénteken az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft.

A közlemény szerint a Kelet-Nógrádi Hulladékrekultivációs Társulás 15 településén a 16 érintett lerakó összesen 344 ezer négyzetméteres területén 4 millió 115 ezer köbméter hulladék gyűlt össze; ezek a lerakók potenciális szennyező forrást jelentenek a környezeti elemekre, a vízre, a talajra és a levegőre.

A 2015 május végéig tartó projekt 3 millió 455 ezer forintból zajlik, ezt a pénzt vissza nem térítendő támogatásként nyerte el a társulás a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán.

A kivitelező HGMP 2013 Konzorcium a veszélyt jelentő lerakókat kétféle rekultivációs eljárási módot alkalmazva ártalmatlanítja. Egyes területekről elhordják a hulladékot, a környezetet pedig visszaállítják eredeti állapotába, más területeket lefednek, és záró réteggel látnak el.

Az érintett településeken közel 82 ezren élnek.

A kft. közlése szerint a rekultiváció gazdasági jelentőséggel is bír, abba ugyanis, munkalehetőséget teremtve, bekapcsolódhatnak a helyi vállalkozások, és bővülhet a közhasznú foglalkoztatás is.

Ajánlott tartalom

Ingyenes divatbemutatót tartanak a fenntarthatóság jegyében

A fenntartható öltözködés jegyében Rezes Judit színésznő, Tihanyi Ildi jelmeztervező és a Delta Produkció divatbemutatóra és egész napos rendezvénysorozatra várja az érdeklődőket május 4-én a Merlin Színházban.