Több mint 663 millió forintból végzik el Érd-Erzsébetváros vízrendezését

Több mint 663 millió forintos beruházással készülhet el Érd-Erzsébetváros csapadékvíz-elvezető rendszere. A projekt a Közép-magyarországi Operatív Program keretében 597 millió forint uniós támogatással valósul meg, nagymértékben javítva az ott lakó 2.400 ember életminőségét.

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a projektindító sajtótájékoztatón elmondta, hogy a munkálatok során mintegy 8.550 méter vízelvezető árok és 2.330 méter talajvízszint szabályozó drain hálózat épül.

A projekt részét képezi még egy műszakilag egységes vízelvezető rendszer kiépítése, a talajvízszint csökkentése a mély fekvésű területeken, valamint egy átemelő létesítése. A beruházás elsődleges, követlen célja az erzsébetvárosi családok életminőségének, komfortérzetének javítása, és ingatlanjaik védelme. A vízrendezéssel és az azzal együtt járó infrastrukturális fejlesztésekkel lehetségessé válik a jövőben előforduló vízkárok megelőzése, a rendezett utcakép kialakítása, Érd lakosság megtartó képességének, idegenforgalmi vonzerejének javítása is.

Érd népessége az elmúlt években rohamosan nőtt, 2025-re az ország 12.-13 legnépesebb városa lehet. Ezzel a növekedéssel nem tudott lépést tartani a belterületi vízrendezés fejlődése. Az esőzések alkalmával az utcák nem megfelelő burkolata és az árkok, csapadékelvezető csatornák hiánya nehezíti mind a gyalogos, a kerékpáros és a gépkocsival történő közlekedést. A helyzet rontja a munkahelyek, közoktatási intézmények elérhetőségét, valamint jelentős költséget rónak az önkormányzatra, és a lakosságra is.

A 2007-2008-as tervezési időszak eredményeként jelenleg 109 település bel- és külterületi vízrendezési projektjének megvalósítása van folyamatban. A megítélt támogatások összértéke több mint 22,67 milliárd forint a beruházások nagysága pedig meghaladja a 25 milliárd forintot. A közép-magyarországi régióban 19 db pályázat 6,588 milliárd Ft támogatásban részesült a konstrukció keretében. 2009-ben ismét meghirdetésre került a program több mint 12 milliárd forint értékben.

Ajánlott tartalom

Az a feladatunk, hogy megőrizzük a Földet a jövő generációinak

Fontos, hogy a fenntarthatósággal foglalkozzunk, és létrejöjjön egy közös tudás, amely segíthet abban, hogy élhetővé tudjuk tenni a világot a jövőben is, és a gyermekeink és unokáink is élvezhessék a bolygó adottságait - hangsúlyozta ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó szerdán Szabadkán, ahol előadást tartott a Fenntarthatósági Témahét keretében.