Több mint egymilliárd dollárt szán Algéria megújuló energiákra

Száz milliárd dínárt (1,25 milliárd dollárt) szán az algériai kormány 2030-ig az ország alternatív energiáinak erősítésére – jelentette Juszef Juszfi energia- és bányaügyi miniszter.

A tárcavezető szerint 2030-ra Algéria energiaellátásának egyharmadát a megújuló forrásoknak kell biztosítania. A rövidebb távú programok között bejelentette, hogy a 2013-as év folyamán 300 – 500 MW-nyi napenergia-kapacitást helyeznek üzembe. Juszfi elmondta, hogy a projekt első szakaszában az Atlasz-hegység által határolt algériai „magas fennsíkok” mindegyik megyéje két, legalább 20 MW-os naperőművet kap. Ezeknek legkésőbb 2014 nyaráig meg kell kezdeniük az energia-termelést. A terv része, hogy napelem-gyártó üzemet hoznak létre Ruiba városában, írja az energiacentrum.com.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy az elmúlt egy évben az állam nagy erőfeszítéseket tett Algéria áramszolgáltatásának erősítésére, 6000 transzformátor és 2500 MW új kapacitás üzembe helyezésével azok után, hogy tavaly nyáron többször is súlyos áramkimaradások voltak az országban. Juszfi ígéretet tett arra, hogy az új energetikai tervek ezt a problémát 4-5 éven belül végleg kiküszöbölik.

Ajánlott tartalom

Milliókra pályázhat, aki napelemet telepítene 2024-ben

Újabb napelemes pályázat érhető el, ezóttal vállalkozások számára.