Tudósok az amerikai őserdők védelmére kérik Barack Obamát

Levélben kérte fel mintegy hetvenöt amerikai és kanadai tudós Barack Obama elnököt, hogy léptessen életbe átfogó nemzeti programot a megmaradt egyesült államokbeli őserdők védelmére.

A szakemberek szerint az európai gyarmatosítás előtti amerikai őserdőállománynak ma már kevesebb mint tíz százaléka ép. A legnagyobb megmaradt őserdő a délkelet-alaszkai Tongass Nemzeti Erdőben terül el, ám ezt a területet is a fakitermelés fenyegeti. John Schoen, egy volt alaszkai állami kutatóbiológus szerint a Tongass az egyetlen megmaradt olyan védett őserdő, ahol még tarvágással folyik fakitermelés. Az Alaszkai Erdészeti Szövetség igazgatója, Owen Graham szerint az Egyesült Államok erdészeti szolgálata körültekintően jár el a faanyag-értékesítéssel kapcsolatban. Mint elmondta, a tongassi őserdőnek csupán kis részén zajlik fakitermelés és az újrafásítási arány 100 százalékos.

Graham szerint nem lenne gazdasági haszna, ha kizárólag az újonnan ültetett fákra alapoznák a fakitermelést, mivel a fiatal fák még növésben vannak és nincs magas értékük. Hangsúlyozta, hogy a megmaradt őserdőkben való fakitermelés betiltása komoly nehézségeket okozna az alaszkai közösségek számára.

Az őserdők nagyon különböznek egymástól, de jellemző rájuk az öreg fák, a pusztuló, illetve kidőlt törzsek jelenléte és a változatos, olykor egyedülálló növény és állatvilág. Ezek a területek az összes többi ökoszisztémánál nagyobb mennyiségű szén-dioxid elnyelésére képesek.

A kutatók szerint egy átfogó nemzeti program segíthetne talpra állítani – Alaszkát és Hawaii-t nem számítva – az egyesült államokbeli őserdőket.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.