Tűz törhetett ki Fukushimában

A fukusimai erőmű állapota kis késéssel folyamatosan nyomon követhető, ugyanis az üzemeltető Tepco (Tokyo Electric Power Co) egyik fix kamerájának közvetítését automatikusan kiteszik a Youtube-ra.

Nos, a Zerohedge észrevette, hogy úgy néz ki, tegnap este nyolckor valami komolyan kigyulladt az erőműnél. A kép minősége sötétben nem túl jó, de 1:14-nél nagyon úgy tűnik, mintha robbanás történt volna az erőműben, és utána füst torzítaná tovább a kamera képét.

Reggel megkerestük az atomerőművet üzemeltető Tepcót, amely szerint viszont „nem történt semmi abnormális abban az időszakban”, és ma sem. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség sem adott ki közleményt eddig a témában.

A kamera felvétele tegnap este 8 és 9 óra közötti, a közvetítésben nagyjából 30 percig látható tűz a valóságban 6 percig tarthatott. A frissebb hajnali közvetítésből pedig nem lehet eldönteni, hogy köd vagy füst van a kamera körül.

Mindez egyébként is nyugtalanító lenne, de úgy különösen, hogy rekordmagas sugárzást mértek a fukusimai erőmű közelében lévő öt tengeri mérőállomáson pár napja.  Az erőmű alatti talajvízben hasonlóan magas sugárzást mértek, ennek az oka az erőmű üzemeltetői szerint egyelőre ismeretlen.

A  fukusimai atomerőművet üzemeltető japán Tepcótól ráadásul nem áll távol a titkolózás.  A céget régóta vádolják azzal, hogy nem jelentett időben és rendesen a balesettel kapcsolatban. Nemrég kiderült, hogy szeptember óta visszatartották a stronciumszennyezés méréseinek eredményét.

A cég múlt héten hozta nyilvánosságra, hogy tavaly szeptemberben 5 millió becquerel per liter radioaktív stroncium-90-es izotópértéket mértek a talajvízben, 25 méterrel az óceán mellett. A megengedett érték csupán harminc becquerel per liter.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.