Új lehetőségek a megújuló energiák piacán

Megháromszorozódhat 2030-ra a nap- és szélenergia együttes jelenleg 10%-os részesedése a világ teljes energiakapacitásából.

A fejlődő technológia versenyképesebbé teszi a nap- és szélenergiát az árak tekintetében, mindezt úgy, hogy közben a villamos energia ára hosszútávon egyre kúszik felfelé. A Fidelity Worldwide Investment folyamatosan vizsgálja az megújuló energiák kapcsán adódó befektetési lehetőségeket, fél szemét Kínán tartva.

A károsanyag-kibocsátásért legnagyobb részben a szénégetés felel, amellyel villamos energiát állítanak elő. Kína 1997-ben mindössze csak 10 millióval több tonna acélt állított elő, mint az USA, 2012-ben ez már 716 millióval több volt, nyolcszor annyi, mint amennyit az Államok. Ez nem csak a legnagyobb széndioxid-kibocsátást eredményezte, hanem nagyon erős légszennyezettséget is, aminek azonnali következményei voltak a népegészségre. Észlelve az egyre súlyosbodó problémát, az elmúlt években Kína új, mindenre kiterjedő lépéseket tett a környezet minőségének javításáért, amelynek kulcselemei lettek a megújuló energiaforrások. Kína a legnagyobb energetikai befektetővé vált a megújuló energiák piacán: 2014-ben csak egymaga 83 milliárd dollárt fektetett be, 117 százalékkal többet, mint az Egyesült Államok. A távol-keleti ország már most világvezető a tiszta energiaforrásokból származó áram termelésében, 2014-ben a villamos energia-kapacitás 59 százaléka ezekből a forrásokból származott úgy, hogy mellette nullával nőtt a széndioxid-kibocsátás.

Ezen a fogyasztók és a gyártók is nyernek, hiszen az erős kínai igények hozzájárulnak a méretgazdaságossághoz és a csökkenő árakhoz. Az újfajta energiára való igényt az országok emissziós sztenderdjei is erősítik, míg az ilyen irányú projektfinanszírozásokat az egyre népszerűbb Yieldco-üzletstruktúra teszi hatékonyabbá.

A Yieldco-k tipikusan vonzóbb, jóval a kötvények feletti hozamot ajánlanak, ráadásul csinos osztaléknövekedéssel kecsegtetnek, így kiváló választást jelenthetnek a befektetők számára. Az energetikai anyacégek sokat profitálhatnak a csökkentett finanszírozási költségekből és a Yieldco-k magasabb piaci értékbecsléséből. Például a spanyol multinacionális vállalat, az Abengoa leányvállalatának, az Abengoa Yieldnek sokkal magasabb az ár/nyereség szorzója, mint az anyacégnek. A Deutsche Bank úgy számol, hogy a Yieldco-struktúrák nagyobb elfogadottsága a következő években a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó projektek olcsóbb finanszírozhatóságát hozza 100-200 bázisponttal.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.