Új napelemes világcsúcsot értek el a kutatók

Új világcsúcsot állítottak fel kétoldalú napelemekkel egy ausztrál egyetem kutatói.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) szakértői azt állítják, új világcsúcsot állítottak fel kétoldalú napelemekkel – számol be a PV Magazine. A kutatók úgy vélik, fejlesztésük akár 30 százalékkal is növelheti a napelemparkok hatékonyságát. A csapat egy szilícium alapú cellát hozott létre, melynek mindkét fele hasznosítható. Az elülső oldal esetében a hatékonyság 24,3; míg a hátulsónál 23,4 százalék, a kétoldali faktor így 96,3 százalék. A kutatók azt állítják, hogy a végleges teljesítmény a 29 százalékot is eléri. Dr. Marco Ernst, a csapat vezetője kiemelte, a számok bőven felülmúlják a legjobb egyoldalú szilíciumos cellával elérhető értékeket. Az egyetem szerint eredményeiket az ausztrál kormányzati kutatószervezet, a CSIRO is megerősítette. A szakértők lézer segítségével, lokálisan növelték a cella áramvezető képességét, Ernst szerint ez egy olcsó és az iparággal kompatibilis megoldás. Dr. Kean Chern Fong, a csapat tagja hozzátette, a hasonló kétoldalú cellák könnyedén felülmúlják a hagyományos eszközök teljesítményét, és komoly előnyöket jelenthetnek a napelemes projektet számára.

A kétoldalú fotovoltaikus cellák egyre meghatározóbbá válnak a piacon. A technológia lényege, hogy az eszköz nemcsak hagyományos módon, a felszíne segítségével tudja elnyelni a napsugárzást, hanem az albedót, azaz az alatta található felület visszaverődési képességét kihasználva az alulsó felén is. A megoldás nagyban növelheti a panelek hatékonyságát. Fong szerint kollégáival egy valódi kétoldalú cellát hoztak létre, amelynek hatékonysága mindkét felén közel azonos. A szakember kiemelte, a kétoldalú eszközök egyre nagyobb szerepet kapnak a napelemfarmokon, és az előrejelzések alapján öt év múlva már a piac 50 százalékát ilyen eszközök fogják adni. A kutató úgy látja, munkájuk igazolja a technológia lenyűgöző képességeit.

A friss eredmény az ANU átfogó napelemes projektjének legújabb mérföldköve. Az intézmény idén januárban 3,6 millió ausztrál dolláros (771 millió forintos) támogatást kapott az Ausztrál Megújuló Energiaforrások Ügynökségétől a fotovoltaikus rendszerek fejlesztésére.

 

Kép: Eric Byler/ANU

Ajánlott tartalom

Kormány bejelentése: új napelemes pályázat indul

Az energiaügyi miniszter bejelentette a Napenergia Plusz program folytatását, pályázatot hirdetnek azoknak, akik kiestek a tízéves szaldós időszakból, és lehetőséget biztosítanak számukra energiatároló beszerzésére.