Új naperőművet épít Kunmadarason az MVM Csoport

 Új naperőművet épít Kunmadaras déli részén az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft.

Bilinszky Péter, az MVM Zöld Generáció Kft. üzleti projekt igazgatója csütörtökön Kunmadarason a projektnyitó rendezvényen elmondta: az erőmű a tervek szerint 2023 második negyedévében kezdi meg a kereskedelmi üzemet.     A beruházás tervezett összköltsége 11,541 milliárd forint, amelyen belül 4,270 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) forrásából, a többi költséget saját forrásból finanszírozza az MVM Csoport – közölte. Ismertetése szerint a projekt során a társaság egy 28,7 megawatt (MWp) beépített teljesítményű naperőművet létesít Kunmadaras repülőterének szomszédságában. A fejlesztés célja, hogy a saját erőművi portfolióban és ezáltal a hazai energiatermelésen belül növekedjen a megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek aránya, és csökkenjen a villamosenergiaszektor fajlagos szén-dioxid-kibocsátása – mondta. Az erőmű éves átlagban 121 586 gigajoule (GJ) villamos energiát tud majd termelni, ami csaknem 15 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezi, egyidejűleg éves szinten 32 ezer 950 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása – számolt be. A közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező a Green Plan Energy Kft..

A napelempark jelentősen hozzájárul a Nemzeti Energiastratégiában és a KEHOP-ban meghatározott célok, továbbá a klímavédelmi célkitűzések eléréshez is – hangsúlyozta Bilinszky Péter. Az MVM Zöld Generáció Kft. az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, jelenleg 7 szélerőművet és több mint 100 naperőművet üzemeltet Magyarország területén. Középtávú stratégiája keretében folyamatosan bővíti környezetbarát erőművi portfolióját, jelenleg megvalósítás alatt álló Megújuló Programja keretében 33 új napelemparkot épít a KEHOP támogatásával – ismertetik a projektindító alkalmából kiadott sajtóközleményben.

 

mti

 

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.